Družili so se ob poganjanju koles

V župniji Gornja Radgona ob godu farnega zavetnika sv. Petra (29. junij) prirejajo najrazličnejše aktivnosti in dogodke. Eden izmed njih je tudi tradicionalno kolesarsko romanje pod naslovom »Prijateljsko kolesarjenje«.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. julij 2018 ob 10:09
Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje

V župniji Gornja Radgona ta čas potekajo najrazličnejši spremljevalni dogodki in aktivnosti ob godu farnega zavetnika, ki svoj god praznuje 29. junija. Med njih sodi tudi tradicionalno župnijsko kolesarsko romanje pod naslovom »Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje«.

Tudi letos so se radgonski kolesarji prvo soboto v mesecu juliju podali na tokrat že šesto tradicionalno kolesarjenje, ki se je pričelo ob zgodnji 6. uri zjutraj iz pred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni. Domači župnik Franc Hozjan je ob blagoslovu za srečno in varno pot pospremil ducat kolesarjev na kolesarsko romarsko pot, ki se je vila preko sv. Jurija ob Ščavnici, Juršincev, Ptuja, kjer je bil prvi postanek na kolesarskem mostu čez reko Dravo, nato pa po postanku naprej mimo Kidričevega, Lovrenca na Dravskem polju vse do Ptujske Gore. Na Ptujski Gori, kjer je bazilika Marije Zavetnice s plaščem, so kolesarji prisostvovali pri sv. maši nato pa pogumno pot nadaljevali preko Majšperka do končnega cilja dvorca Štatenberg pri Makolah. Ob strokovnem vodstvu in razlagi so si ogledali razkošni baročni dvorec. Dvorec so pričeli zidati grofje Attemsi, najverjetneje že leta 1696, končali pa med leti 1720 in 1740. Načrtoval ga je italijanski arhitekt Camesini. Zasnovan je tako, da ga tvorijo štirje dvonadstropni trakti, s poudarjenim osrednjim poslopjem z odprtim stopniščem, v katerem je stebrna dvorana v pritličju, viteška dvorana pa v nadstropju. Levo od viteške dvorane je pet ohranjenih soban s čudovitimi freskami, ki predstavljajo muzejski del gradu, desno je poročna dvorana, kjer se lahko izvede civilna poroka.

Pogumnim radgonskim kolesarjem, je po ogledu dvorca preostalo še samo dobro okrepčilo nato pa povratek po isti poti proti domu z vmesnimi krajšimi postanki. Tokratna pot je bila nekolika daljša saj se je na koncu na števcu nabralo preko 135 kilometrov. Z vztrajnostjo in voljo so tudi to pot zmogli vsi kolesarji, za prihodnje leto pa že načrtujejo novo kolesarsko romarsko pot, ki bi vodila k Sv. Tomažu ter Ormožu z okolico.

Foto in tekst Marjan SlavičGalerija


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Družabno