Organizirali že 21. Puchovo srečanje in 16. memorial dr. Ludvika Bratuša

21. Puchovo srečanje in 16. memorial dr. Ludvika Bratuša v sklopu prireditve »štafeta« iz Pirana v Goričko v mednarodnem letu kulturne dediščine

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. julij 2018 ob 17:08
21. Puchovo srečanje in 16. memorial dr. Ludvika Bratuša

21. Puchovo srečanje in 16. memorial dr. Ludvika Bratuša

V soboto, 7. julija, je Društvo za ohranjanje tehnične kulture in dediščine Johann Janez Puch že 16. zaporedoma organiziralo srečanje v spomin na prvega predsednika društva dr. Ludvika Bratuša. V okviru zveze SVS je sočasno potekala "štafeta" iz Pirana v Goričko.

Na lepo sončno jutro so se starodobniki začeli zbirati na ljutomerskem hipodromu. Po zajtrku so si udeleženci ogledali konjeniški muzej, nato pa so se kmalu po 10. uri odpeljali proti Svetemu Tomažu. 80 udeležencev iz 7 društev (iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške) je s svojimi jeklenimi konjički ponovno privabila začudene poglede in nasmejane obraze.

Pri Svetem Tomažu je bila Sveta maša v spomin na dr. Ludvika Bratuša. Župan občine Sv. Tomaž, Mirko Cvetko in župnik Tomislav Roškarič, sta med mašo na kratko povzela zgodovino kraja in predstavila cerkev, katero vsako leto s srečanjem obišče večje število novih obiskovalcev. Po sveti maši je sledila pogostitev v občinskem kulturnem domu, za katero so poskrbeli, kot vsako leto Albin Bratuša z družino in občina Sv. Tomaž.

Ob dobri družbi, glasbi, jedači in pijači se je ura še kako hitro obrnila. Ponovno so Puchovci postavili kolono vozil in se popeljali do Stanka Simoniča, na ogled domače zbirke, kjer so jih prijetno presenetili z zanimivo zbirko. Ogled so popestrili z igrami in se nato odpeljali do Logarovcev, kjer so se v turistični kmetiji Kolar dodobra najedli in razdelili priznanja in pokale za udeležbo. V neposredni bližini so si ogledali še umetnostne izdelke Roberta Juraka in bili nad našim umetnik popolnoma navdušeni.

Tako so v sklopu prireditev Evropskega leta kulturne dediščine izpeljali pomembno srečanje, se s tem poklonili prvemu predsedniku društva in velikemu Prleku, hkrati pa ponesli ime Johann Janez Puch in poslanstvo (ohranjanje tehnične kulture in dediščine) naprej.



Več v Družabno