Občina Ljutomer sodeluje v projektu Movecit

Podrobnosti povezane z aktivnostmi v projektu Movecit so predstavili na novinarski konferenci

Prlekija-on.net, četrtek, 26. julij 2018 ob 08:31
Predstavitev projekta Movecit

Predstavitev projekta Movecit

Občina Ljutomer sodeluje v projektu Movecit, podrobnosti povezane z aktivnostmi v projektu pa so na novinarski konferenci v sredo, 25. julija, predstavili županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, predstavnica Sinergije Katja Karba in Mitja Kolbl iz ljutomerske občinske uprave.

Projekt Movecit, ki nosi daljši naslov Vključevanje zaposlenih iz javnih organov/uprav pri vzpostavljanju trajnostne mobilnosti in mobilnostnega načrtovanja, je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru programa INTERREG Central Europe. Projekt traja 36 mesecev in se je začel izvajati junija 2016. Razvojna agencija Sinergija je v projektu vodilni partner, v projektu pa sodelujejo še partnerji iz sedmih srednjeevropskih držav, med drugim tudi Občina Ljutomer kot drugi slovenski partner in pilotno mesto.

V sklopu projekta MOVECIT je Občina Ljutomer pridobila mobilnostni načrt, ki strateško načrtuje mobilnostne ukrepe za spodbujanje trajnostnih prihodov na delovno mesto med zaposlenimi. Enega izmed pilotnih ukrepov je ljutomerska občina že izvedla in sicer postavitev pokrite kolesarnice na občinskem dvorišču ter nabavo treh električnih koles z opremo. Kolesarnica tako nudi pogostejšo in varno uporabo koles do delovnega mesta, električna kolesa pa spodbujajo krajše trajnostne službene poti. Ukrepi, ki so bili izbrani v načrtu, se navezujejo prav tako na ukrepe iz Celostne prometne strategije (CPS), saj je tako možno doseči realnejšo izvedbo, kajti CPS je sprejet na občinskem svetu in zagotavlja večji finančni prispevek. Ukrepi mobilnostnega načrta se navezujejo na mehke aktivnosti, kot so usposabljanja zaposlenih na področju trajnostne mobilnosti, promocija trajnostne mobilnosti in spodbujanje sopotništva ter urejanje parkirne politike, med tem ko se pa drugi navezujejo na infrastrukture ukrepe, ki spodbujajo predvsem kolesarske povezave med mesti in vasmi ter povezovanje med občinami. Med drugim Razvojna agencija Sinergija skrbi za promocijsko kampanjo med zaposlenimi, s tem ko jih občasno obvešča preko e-novic.

Občina Ljutomer bo na koncu projekta pridobila rezultate uspešnosti pilotnega ukrepa, saj ves čas spremlja napredek uporabe e-koles in kolesarnice ter se bo lahko na podlagi končne ocene lažje odločila za nadaljnje ukrepe.



Več v Gospodarstvo