V ljutomerskem parku raste prav posebno drevo

Drevo je živi fosil, saj je po zgradbi skoraj enak preko 200 milijonov let starim fosilnim ostankom

Prlekija-on.net, petek, 27. julij 2018 ob 08:101
Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Poleg stoletnih hrastov v Parku I. slovenskega tabora v Ljutomeru, kjer bo kmalu proslava ob 150-letnici tabora, raste še eno prav posebno drevo. To je dvokrpi gínko (Ginkgo biloba) ali krajše samo gínko. To drevo je živi fosil, saj je po zgradbi skoraj enak preko 200 milijonov let starim fosilnim ostankom, spada pa med golosemenke.

Drevo izhaja iz Kitajske, v Evropo pa je ginko prišel v 17. stoletju. Prosto v naravi ga danes skoraj ne najdemo več, saj je že skoraj izumrl, najdemo pa jih v samostanskih in drugih vrtovih in parkih, zaradi njegove estetske in zdravilne vrednosti.

Poleg tega, da drevo s svojimi listi izgleda nekoliko nenavadno, arhaično, s svojimi enostavnimi, ravnimi listnimi žilami, se danes veliko uporablja predvsem v zdravilne namene. Razne pripravke in čaje iz listov ginkovih dreves so pripravljali in uporabljali že v najstarejših civilizacijah Kitajske, Indije in Japonske, zadnje čase pa se vse bolj uporabljajo tudi v Evropi in ZDA. Zdravila narejena iz ginka so uspešna za izboljšanju krvnega obtoka v možganih, nogah in notranjem ušesu, pri izgubi spomina in miselnih sposobnosti ter za izboljševanje stanja po prestani možganski kapi.

Drevo v Ljutomeru raste takoj na začetku parka, če prečkate most pri spomeniku Triglav.



Več v Narava