V Hermancih devetič postavljajo največji klopotec na svetu

Klopotec ima premer vetrnic 20,58 metra, cel pa tehta skoraj eno tono ter je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov, kot največji klopotec na svetu

Prlekija-on.net, sobota, 28. julij 2018 ob 14:25
Postavljanje klopotca

Postavljanje klopotca

V soboto, 28. julija, v Hermancih, na meji med Ljutomerom in Ormožem, poteka že deveto postavljanje največjega klopotca na svetu, ki ga Stanko Habjanič iz Kajžarja s pomočjo gasilcev postavlja od leta 2010. V začetku leta 2016 je Stanko prejel tudi certifikat in potrdilo, da je bil klopotec tudi uradno potrjen kot največji klopotec na svetu in vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Klopotec ima premer vetrnic 20,58 metra, cel pa tehta skoraj eno tono.

Stanko, ki je klopotec izdelal, je po poklicu zidar, izdelava klopotcev pa je njegov hobi in je s tem nadaljeval družinsko tradicijo. Že njegov dedek je izdeloval klopotce večjega obsega, s še večjimi je nadaljeval njegov oče Janez, Stanko pa se je z največjim klopotcem vpisal v knjigo rekordov, za izdelavo katerega je porabil 2 meseca ali pribliĺžno 300 ur trdega dela. Vsako leto ga tudi popravi in nekoliko izboljša, saj ga je že nekajkrat polomil tudi veter.

Letos bodo ob klopotcu zasadili še potomko več kot 400 let stare vinske trte, sorte modra kavčina oz. žametna črnina z Lenta v Mariboru, ki je najstarejša trta na svetu.

Prireditev, kjer je poskrbljeno tudi za kulturni program ter jedačo in pijačo, poteka od 10. ure naprej v Hermancih.

Več o dogajanju in fotografij lahko vidite tukaj.