Ob 150-letnici 1. Slovenskega tabora so v Radoslavcih počastili spomin na velikega rojaka

Dr. Radoslav Razlag je bil eden najvidnejših slovenskih politikov v času taborskega gibanja

Branko Košti, nedelja, 5. avgust 2018 ob 08:44
Spomin na velikega rojaka Radoslava Razlaga

Spomin na velikega rojaka Radoslava Razlaga

Ob 150 letnici 1. Slovenskega tabora so v Radoslavcih počastili spomin na enega svojih velikih rojakov, dr. Radoslava Razlaga, kateri je odigral pomembno vlogo pri organizaciji in izvedbi tabora, saj je bil izvoljen za predsednika tabora in je na njem tudi govoril.

Pesnik, pisatelj in politik dr. Radoslav Razlag, rojen 12. junija 1826 v Radoslavcih, je bil tisti čas eden najvidnejših slovenskih politikov. Leta 1865 je bil kot prvi Slovenec izvoljen v štajerski deželni zbor, kjer je odločno nastopal za narodne pravice štajerskih Slovencev in zagovarjal federalistično ureditev Avstrije.

Leta 1869 je bil izvoljen za poslanca kmečkih občin v kranjski deželni zbor. Avstrijska vlada, ki jo je tedaj vodil Karel Hohenwart, ga je 11. septembra 1871 imenovala za kranjskega deželnega glavarja. Tako je Štajerec Razlag postal prvi slovenski deželni glavar Kranjske.

Krajani Radoslavcev so dan njegovega rojstva 12. junij, določili kot datum praznika krajevne skupnosti in v bližini kraja, kjer je stala njegova rojstna hiša, postavili spominsko obeležje h kateremu je ob praznovanju 150. letnice 1. Slovenskega tabora, delegacija v sestavi Janez Rudolf, predsednik KS, Irena Žinko, podpredsdenica in članica sveta KS, občinski svetnik Občine Ljutomer Jernej Horvatič in predstavnica društev Liljana Peršak, v soboto 3. avgusta, položila spominski venec.



Več v Kultura in izobraževanje