Radenčani v spomin Lackove čete

Dan spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem

Filip Matko Ficko, torek, 7. avgust 2018 ob 11:55
Radenčani so položili venec in prižgali svečo

Radenčani so položili venec in prižgali svečo

Osemčlanska delegacija članic in članov Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci se je 4. avgusta na Ptuju udeležila slovesnosti ob Dnevu spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem. Med potjo na Ptuj so se Radenčani, tako kot vsako leto, ustavili ob regionalni cesti Juršinci - Ptuj v Mostju, kjer stoji spominsko obeležje v spomin na zadnji boj Lackove (Slovenskogoriške) čete, ki je v boju z nemškim okupatorjem padla 8. avgusta 1942 v bližnjem gozdičku Laze ob rečici Pesnici. Zaradi izdaje so Nemci pozneje ujeli še ranjenega Jožeta Lacka (proglašen za narodnega heroja), ga zverinsko mučili in je nekaj dni pozneje umrl v ptujskih zaporih.

Spominska prireditev je potekala pred Gimnazijo Ptuj, ki sta jo skupaj pripravila Območno združenje ZZB za vrednote NOB Ptuj in Mestna občina Ptuj v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Ptuj, Policijskim veteranskim društvom Sever Maribor, Društvom generala Maistra Ptuj, Območnim združenjem slovenskih častnikov Ptuj, Klubom brigadirjev Ptuj in Društvom vojnih invalidov Ptuj.

Nekaj po 11.uri so slovensko himno zapeli pevci združenih moških pevskih zborov (KUD Rogoznica, KUD Grajena in Komorni moški zbor Ptuj) pod vodstvom Gregorja Lačna, vse pa je pozdravila predsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB Ptuj Branka Bezeljak. Sledil je kulturni program recitatorjev DPD Svoboda Teater III (Kaja ČelanVita MrgoleMatija Mršek,Lara ČabrianKaja PetrovičKatarina Samobor in Eva Zala Majcenovič) pod vodstvom Branke Bezeljak in Mojce Prigl, ki je bila povezovalka programa.

Slavnostna govornica na slovesnosti je bila dr. Maca Jogan, zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani, ki je članica Sveta ZZB NOB Slovenije. Razdeljena so bila številna priznanja: dvanajst zahvalnih listin; šestero posebnih jubilejnih priznanj ob 70-letnici s strani ZZB NOB Slovenije; dvajseterica kot žrtve vojnega nasilja 1941-1945; sedemnajst vojnih veteranov NOB 1941-1945 ter tri posebna priznanja, ki so jih prejeli: Klub brigadirjev Ptuj, Mestna občina Ptuj in Branka Bezeljak, predsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB Ptuj.

Sledilo jer družabno srečanje, večina pa se je podala tudi na ogled bližnjega Parka spominov.



Več v Kultura in izobraževanje