Murska Sobota: Nov prostor za muzej Romov

Multikulturnost v središču prekmurske prestolnice

Filip Matko Ficko, sreda, 8. avgust 2018 ob 09:25
Stiska romskega muzeja v Murski Soboti

Stiska romskega muzeja v Murski Soboti

V prostorih ob Slovenski ulici, v stavbi prizidka k hotelu Zvezda v Murski Soboti, že nekaj let Zveza Romov Slovenije, ki ima svoj sedež v Murski Soboti, upravlja romski muzej. Toda gre le za en sam samcat prostor nekaj čez dvajset kvadratov, eksponatov o Romih v deželi na levem bregu reke Mure pa se zbira vedno več. Toda ob spominski slovesnosti v čast Porajmosa (2. avgust - Svetovni dan spomina na romske žrtve holokausta), ki je bila 3. avgusta letos na dvorišču nekdanje ekonomske šole (še pred tem Center poklicnih šol !) v Murski Soboti ob Slovenski ulici, je župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek zagotovil, da bo že prihodnje leto urejen nov romski muzej.

Ker je Mestna občina Murska Sobota po izgradnji nove ekonomske šole ob Noršinski cesti lastnica prostorov nekdanje ekonomske šole v središču mesta, s stavbama na obeh straneh Slovenske ulice, je bila sprejeta odločitev, da se prvo nadstropje ene izmed stavb nameni Zvezi Romov Slovenije, ki bi naj v prihodnjem letu tam uredila svoj romski muzej. Je pa stavba v celoti namenjena verski multikulturnosti, kajti v njej bi naj bil tudi muzej evangeličanskega in judovskega kulturnega izročila v pokrajini na levem bregu reke Mure.

Tako je po besedah dr. Aleksandra Jevška za Mursko Soboto moč uporabiti tudi prispodobo »mesto spomina« (nekatera mesta imajo pridevek »mesto kulture«, »mesto vina« itd). Mestna občina Murska Sobota je namreč v zadnjih letih povsem spremenila podobo v samem mestnem središču Murske Sobote: izgradnja promenade (betonska ploščad) ob Trubarjevem drevoredu (500-letnica reformacije); prenova središča Trga zmage s parkom in sredi njega obnovljen Spomenik zmage (ob finančni pomoči Ruske federacije); spominsko obeležje osamosvojitveni vojni 1991 levo od Spomenika zmage; desno od Spomenika zmage pa bi se naj prihodnje leto pridružilo spominsko obeležje 100-letnice priključitve Prekmurja Sloveniji. Od prihodnjega leta dalje pa še muzej evangeličanske, judovske in romske kulture...



Več v Kultura in izobraževanje