Največji klopotec na svetu v Hermancih

Največji klopotec je izdelal Stanko Habjanič s Kajžarja

Dejan Razlag, petek, 20. avgust 2010 ob 19:432
Največji klopotec na svetu

Največji klopotec na svetu

V soboto, 14. avgusta, so v Hermancih postavili največji klopotec na svetu. Klopotec je izdelal Stanko Habjanič s Kajžarja, ki je ob pomoči PGD Miklavž pri Ormožu, klopotec tudi postavil. Po podatkih naj bi šlo za največji klopotec na svetu, večji naj bi sicer bil v Avstriji, kjer pa služi le kot maketa.

Klopotec je sicer zaradi nevarnosti pred močnim vetrom večino časa ustavljen in tudi na dan postavitve se žal ni zavrtel. Vendar to naj ne bi bila ovira pri uvrstitvi klopotca, kot največjega na svetu, v Guinnessovo knjigo rekordov.

Stanko Habjanič, ki je klopotec izdelal, je po poklicu zidar, izdelava klopotcev pa je njegov hobi in s tem nadaljuje družinsko tradicijo. Že njegov dedek je izdeloval klopotce večjega obsega, s še večjimi je nadaljeval njegov oče Janez, Stanko pa je tako sedaj izdelal največjega.

Klopotec so člani PGD Miklavž pri Ormožu postavljali 6 ur. Po delih so ga na 11 metrov visoko soho dvigovali z dvigalom tesarstva Marjana Miška, ob sohi pa je bil postavljen tudi 5-nadstropni gradbeni oder.

En krak vetrnice meri 17,20 m in tehta 180 kg, gredel (osovina) z vilicami je dolg 2,07 m, debelina pa je 25 cm. Macleki (kladivca), ki jih je osem, tehtajo od 17-20 kg. Deska je kostanjeva in meri 4,81 m, rep, ki je iz brezovih vej pa tehta čez 80 kg in je na 7 m dolgi železni cevi. Križ je hrastov, vetrnice pa smrekove. Skupna teža klopotca znaša okrog 800 kg.

Dogodek si je ogledalo veliko radovednih ljudi, ki so prišli tudi z drugih koncev Slovenije in tako prisostvovali postavitvi klopotca velikana.


misekovi sobota, 21. avgust 2010 ob 00:44

bravo

oskar nedelja, 22. avgust 2010 ob 20:06

Ja, žal ima vse svoje skrajne meje. Vse čestitke za trud, ampak ko bo zapel , bom dal za liter !

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Zanimivosti

Luna skozi oblake vidna kot obraz

Na večernem nebu se je prikazal obraz

petek, 11. oktober 2019 ob 20:18
Jožica in Bojan sta upravičeno ponosna na svojo jedilno bučo, foto: Ludvik Kramberger

Jožici in Bojanu je zrasla jedilna buča velikanka

torek, 8. oktober 2019 ob 08:27