Poletni dopoldnevi ob balinanju in kartah

Enkrat tedensko rekreacija Ljutomerčanov v Radencih

Filip Matko Ficko, sreda, 15. avgust 2018 ob 08:47
Po balinanju še druženje ob kartah

Po balinanju še druženje ob kartah

Milan Rožman iz Ljutomera je svojemu bratu Janku v Radencih, ki ob Titovi cesti upravlja s firmo Erinox, predlagal, da ob ruskem kegljišču (kegljanje na vrvici) uredi še stezo za balinanje. Le-ta je to uresničil in letošnje poletje enkrat tedensko, ob torkih dopoldne, skupina ljubiteljev iz Ljutomera ob zabavnem druženju preživi nekaj uric ob balinanju in kartah. Da se lahko rekreativno pomerita dve ekipi, se Ljutomerčanom pridruži še en Sobočanec ter en Radenčan.

Kot vemo, je balinanje igra, ki je doma v Franciji in sosednji Italiji, v naše kraje pa je »prišla« okrog leta 1910. Sedaj je razširjena od morja do panonskih ravnic. Igralci morajo od 900 do 1200 gramov težke kovinske krogle z metom približati samo 3,5 centimetra velikemu balinčku, leseni kroglici v rumeni ali rdeči barvi. Močnejši ali sposobnejši igralci krogle raje vržejo po zraku, kar pomeni, da izbijajo balinček ali kroglo nasprotnega igralca (hitrostno izbijanje, štafetno izbijanje, specialno izbijanje).

Po dobrih dveh urah balinanja na balinišču se »naši« rekreativci podajo v prostore sosednjega gostišča, kjer za nekaj nadaljnjih uric mečejo še »hudičeve podobice«. Gre za rekreativno kartanje - igra s kartami »šnops«. Tako šesterici letošnji torkovi dopoldnevi v Radencih kar prehitro minejo.



Več v Družabno