Praznik Traminca in dvig klopotca na Kapelskem Vrhu

Kapelski Vrh: Prvič tudi vinogradniške igre ZTiŠ Radenci

Filip Matko Ficko, sreda, 15. avgust 2018 ob 18:31
Množična udeležba na Kapelskem Vrhu

Množična udeležba na Kapelskem Vrhu

Turistično društvo Klopotec Kapela ter Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela sta ob sodelovanju Občine Radenci, Zavoda za turizem in šport Radenci ter Zdravilišča Radenci v sredo (na državni praznik: Marijino vnebovzetje), 15. avgusta, po tradiciji pripravila odlično obiskano družabno prireditev Praznik Traminca in dvig klopotca 2018 na Kapelskem Vrhu, kjer sicer na najvišjem vrhu (312 m) »kraljuje« cerkev Marije Magdalene, ki je tega dne dopoldne bila izredno dobro obiskana. Vse dogajanje turistične prireditve se je uradno pričelo okrog doma vinogradnikov na Kapelskem Vrhu ob 11. uri, ko so bile razpostavljene številne stojnice, kuhala se je štajerska kisla žüpa, pripravljena je bila poizkušnja 29-ih vzorcev Traminca, nastopil je Vokalni kvintet Klopotec Kapela, zaplesala je (Migam s srcem) Nastja Fekonja, bile pa so prvič izvedene tudi vinogradniške igre.

Za zabavo so skrbeli člani vokalno glasbene skupine D-DUR iz Prekmurja, ki deluje že četrto leto, njeni člani pa so: Mario Horvat (kitara, vokal), Marko Kardinar (harmonika, vokal) in Robert Tibaut (bas kitara, vokal). Vse prisotne so na začetku slavja ob 11. uri pozdravili: predsednica Turističnega društva Klopotec Kapela Urška Lukovnjak, predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela Danilo Rihtarič ter predsednik komisije za ocenjevanje tramincev Lojze Filipič. Prispeli pa so tudi članice in člani Društva vinogradnikov Šentjernej, v njihovem imenu je vse pozdravil Denis Gorenc, ki je izročil domačim vinogradnikom še darilo (fotografija in karton steklenic s cvičkom).

Kot smo že omenili, je Zavod za turizem in šport Radenci v okviru tokratnega praznovanja na Kapelskem Vrhu prvič organiziral tudi tako imenovane vinogradniške igre. »Rdeča nit« iger je bilo delo v vinogradu (goricah) od pomladi do jeseni, ekipe pa so sestavljali mešani pari (dvojica: ženska in moški, starejša od 15 let). Skupno je bilo izvedenih šest iger: »Vasovanje - k diklinam hoditi«; »Bežanje po goricah«; »Gnojenje goric«; »Svinjo biti«; »Nošenje püte« in »Tretanje - prešanje«. Sodelovalo je skupno šest ekip, vse sodelujoče ekipe pa so prejele spominska darila. Zmagala je ekipa Tropine (Sara Trstenjak in Denis Ilijevec) pred ekipo Hitre tačke (Stanka in Miro Majerič) in pred ekipo Upanje (Nataša in Sendy Anželj). Četrto mesto so osvojile ekipe: Topli Špricar (Mihaela in Davorin Zamuda), Petelin Društva Vingradnikov Šentjernej (Zvonka in Vid Borse) ter Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela (Jelka Weber in Anton Misja). Več o igrah prihodnjič.

Po 15. uri pa je sledila postavitev klopotca, kar je imel »na skrbi« ovtar Samo Tuš ob sodelovanju vinske kraljice Radgonsko-kapelskih goric Katje Klobasa in vinskega viteza dr. Alojza Slaviča. Tako tudi klopotec na Kapelskem Vrhu od 15. avgusta dalje preganja nepovabljene iz vinogradov, čeprav se je letošnja trgatev pričela že pred nekaj dnevi. Saj so vremenske razmere v juniju in juliju omogočile, da je grozdje že zrelo.



Več v Družabno