Družino trojčic iz Celja Radenska razveselila z vozičkom

Novopečeni starši trojčkov se za pomoč lahko obrnejo na Radensko

Prlekija-on.net, četrtek, 16. avgust 2018 ob 10:40
Družina ob novem vozičku

Družina ob novem vozičku

V Sloveniji se je v zadnjih tridesetih letih rodilo 450 trojčkov1. Nedavno so se pisani druščini pravih medicinskih čudežkov pridružile še tri prikupne deklice - Isidora, Sofija in Nadja iz Celja. To so tudi prva »tri srca«, rojena v Sloveniji, ki so jih v Radenski obdarili s posebej prilagojenim vozičkom in avtosedeži. V okviru dobrodelne akcije želijo namreč pomagati prav vsem staršem, ki bodo v letošnjem letu dobili trojčke.

Po podatkih statističnega urada smo v Sloveniji v zadnjih treh desetletjih zabeležili 150 porodov trojčkov ter šest porodov četverčkov. Rekordni sta bili leti 1993 in 1995, ko je bilo porodov trojčkov 12; tri leta zapored, med leti 1998, 1999 in 2000, pa so se trojčki rodili kar sedemkrat. Pri nas število večplodnih nosečnosti skozi čas niha: lansko leto so se trojčki rodil enkrat, sicer v zadnjem desetletju beležimo povprečno 3 porode trojčkov letno.

»Verjetnost za naravno zanositev s trojčki znaša približno 1:8000,« je povedala prof. dr. Nataša Tul Mandić, predstojnica Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana, ki dodaja, da se z zdravili za spodbujanje ovulacije ta možnost poveča. »Tako je še danes spočetih največ trojčkov in ne po IVF-prenosu, kot bi morda pričakovali,« dodaja. Večplodne nosečnosti z dvojčki, s trojčki ali četvorčki so tudi bolj tvegane. Večina trojčkov se rodi predčasno, obstaja pa velika možnost zapletov med nosečnostjo ali po rojstvu. Zgodbe s srečnim koncem, kot je zgodba družine Radosavljević iz Celja, so zato še toliko lepše.

Pričakovali dvojčke, v 12. tednu ultrazvok pokazal tri srca

»Do 12. tedna sva bila z ženo prepričana, da bova dobila dvojčke. Potem pa je na ultrazvoku sledilo presenečenje, saj smo opazili še tretjo deklico, ki se je do takrat skrivala,« je povedal oče, Vladica Radosavljević. Ker je šlo za rizično nosečnost, so se trojčice rodile predčasno, s carskim rezom v 33. tednu, v Ljubljanski porodnišnici. »Sofija je tehtala 1700 g in je merila 39 cm, Isidora 1650 g in 40 cm, Nadja pa 1960 g in 41 cm. Dva tedna so bivale v porodnišnici, kjer je bilo osebje izjemno prijazno, polno razumevanja in podpore,« se spominja. In kako danes izgleda sedaj njihov vsakdan? »Zanimivo in noro! Z ženo ne veva, kakšno je življenje z enim otrokom, a ko pri nas poskrbiva za enega, je že na vrsti drugi in tako se nenehno vrtimo v krogu. Nikoli nam ni dolgčas. Je naporno, ampak ni večje sreče in radosti od najinih treh src,« še smeje dodaja.

Pomoč je na voljo vsem novopečenim staršem trojčkov

Ker trojno veselje prinaša trojne obveznosti, tudi finančne, so v Radenski letos začeli z akcijo, s katero bodo priskočili na pomoč vsem staršem, ki v letu 2018 pričakujejo trojčke in jim podarili voziček in avtosedeže za njihove male nadobudneže.

»Radenska je podjetje, v katerem bijejo tri srca. V idejo, da pomagamo novopečenim staršem trojčkom, smo se zato v hipu zaljubili. S projektom smo najprej začeli na Hrvaškem, kjer smo letos obdarili že šest družin in zdaj tudi prve trojčice, rojene v Sloveniji. Ko spoznaš zgodbe in vrtiljak čustev, ki je za družinami, veš, da je pomoč prišla v pravem času, v prave roke,« je povedala Alenka Dujanović, odgovorna za odnose javnosti v Radenski.

Projektu se je kot partner pridružil tudi Baby Center, kjer so malčice obdarili s praktičnim paketom. "Z veseljem smo se Radenski pridružili kot partnerji pri tem res čudovitem projektu, saj trojno veselje namreč prinaša tudi trojne skrbi, ki so tudi finančne. Baby Center tako vsem bodočim in novopečenim staršem nudi roko za vse njihove začetke in ker se zavedamo, da je prihod novega člana nekaj najlepšega, a hkrati odgovornega, verjamemo, da bomo v tem projektu spisali čudovito zgodbo in skupaj pomagali ter osrečili veliko staršev, ki se jim bodo pridružili trije srčki," je povedala Pia Tršinar iz Baby Centra.

1Od vključno leta 1988 do vključno leta 2017. Vir: Statistični urad Republike Slovenije, dostopno na: https://bit.ly/2MpGYjZ.



Več v Kultura in izobraževanje