Pričele so se XI. Rimske igre

Rimske igre 2018 pričenja leto štirih cesarjev in veljajo kot uvod v praznovanje 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja, ki jo bo mesto obeležilo prihodnje leto

Prlekija-on.net, petek, 17. avgust 2018 ob 10:58
XI. Rimske igre na Ptuju

XI. Rimske igre na Ptuju

S plesom vestalk ter daritvijo bogovom so se v četrtek pričele XI. Rimske igre, ki bodo na Ptuju potekale vse do nedelje. Rimske igre se razvijajo v mednarodno prepoznaven dogodek, ki se bo v prihodnjih letih s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil.
Na osnovi dosedanjih izkušenj in znanj je društvo POETOVIO LXIX (69) pred nekaj leti odprlo Rimski kamp Poetovio, v katerem se izvaja glavnina Rimskih iger, cilj društva pa ostaja obiskovalcem čimbolj avtentično predstaviti čas Rimskega imperija na naših tleh, saj je ravno takrat potekal tudi največji razcvet mesta.

Z otvoritvijo v Rimskem Kampu Poetovio na Štukih, kjer stoji velik tabor, se je simbolično pričelo tudi praznovanje 1950-letnice prve omembe Ptuja - Leto štirih cesarjev. Leto štirih cesarjev je bilo leto 69, ko so v Rimskem cesarstvu zaporedoma vladali štirje cesarji: Galba, Oton, Vitelij in Vesapazijan. Od junija 68 do decembra 69 so svoj vzpon in padec doživeli cesarji Galba, Oton in Vitelij, potem pa je na oblast prišel Vespazijan, prvi cesar iz Flavijske dinastije, ki so ga pomagali ustoličiti vojskovodje, zbrani v Poetoviu.

Zgodba časovno zajema dogodke in običaje rimskega Poetovia leta 69, ko je bil v takratnem rimskem taboru zbor vojskovodij Podonavskih legij. Zbor je vodil Markus Antonius Primus, ki je zbrano vojsko popeljal proti Rimu, ga osvojil in predal poveljstvo izvoljenemu cesarju Vespazianu. Takratni Ptuj - Poetovio je imel čez 40.000 prebivalcev, od tega do 10.000 legionarjev, bil je zadnji branik imperija, s kovnico denarja, carinsko upravo in davkarijo. Bil je največje mesto daleč naokrog. Na temeljih stare jantarjeve poti je tudi takrat bil trgovsko središče, z veliko frekvenco takratnih »turistov«.

Letošnje Rimske igre bodo ponovno doživele svoj vrhunec v soboto, ko bo ob 11. uri po mestnih ulicah krenila veličastna povorka (800 udeležencev iz sedmih držav) z dogajanjem pred Mestno hišo in pred Orfejevim spomenikom. Po 13.00 se dogajanje preseli na glavno lokacijo v Rimski Kamp Poetovio, kjer bodo lahko gostje pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane.

V nedeljo, 19. avgusta, bo pestro skozi ves dan, saj bo namenjen predvsem družinam in otroškim delavnicam. Tudi letos se izvaja tridnevni otroški rimski tabor, kjer se bodo naši najmlajši zabavali, kot pravi mali Rimljani.

Foto: Albin Bezjak



Več v Družabno