Salon Traminec letos že devetič

Salon Traminec, kjer se negujeta vinska tradicija in kultura pitja vina, bo potekal 27. avgusta 2018, v hladu Zdraviliškega parka Radenci, od 17. do 23. ure

Prlekija-on.net, sreda, 22. avgust 2018 ob 09:46
Organizatorji

Organizatorji

Zadnji ponedeljek v avgustu je ponovno rezerviran za vinarsko-poslovno-družabni dogodek, ki svoja vrata odpira že devetič. Salon Traminec, kjer se negujeta vinska tradicija in kultura pitja vina, bo potekal 27. avgusta 2018, v hladu Zdraviliškega parka Radenci, od 17. do 23. ure. Nanj so vabljeni vsi vinarji, vinogradniki, vinske kraljice, vinoljubci in podporniki, ki bodo lahko uživali v pokušnji 102 izbranih vrst slovenski in mednarodnih tramincev. Dogodek bo pospremila tudi izbrana kulinarika, tradicionalno pa bodo noč razsvetlili bruhalci ognja, vinski vitez in sommelier Danilo Steyer pa bo z gostom Brunom Gabrškom, izvajal Malo šolo vinskih okusov. Manjkala ne bo niti dobra glasba, Salon Traminec bo vibriral ob zvokih najbolj znane slovenske črne kitare Vlada Kreslina.

Traminec domuje v Radgonsko-Kapelskih goricah in njegova pridelava pomeni prestiž tako za velike kot za majhne vinogradnike in kletarje. Čast tej žlahtni vinski sorti, ki jo zaznamujeta bogata aroma in cvetica, zadnja leta pa uspešno ruši predsodke, da je to vino, ki ga uživamo bodisi zgolj ob sladicah, bodisi so njegove častilke predvsem ženske, izkazuje tudi  Salon Traminec. Poslanstvo dogodka je hkrati tudi predstavitev in promocija pomurske in podravske regije. Obe se ponašata z odličnimi vini ter vrhunsko kulinariko, ki jo znajo ceniti tako domači, kot tuji gostje.

Uporabnik danes želi o vinu vedeti vse; kje, kdaj in kako je bilo vino narejeno in kakšno zgodbo nosi. Želi doživetje avtentičnosti prostora in časa njegovega nastanka. Vinskega turista pa ne zanimajo samo vina kot končni produkt vinogradništva in vinarstva, temveč vinska dediščina kot celota. Leta 1959 je bila na Kapeli zgrajena prva okrogla klet v Sloveniji, v Radencih pa se pričenja in končuje tudi dobrih 23 kilometrov dolga Pot traminca, ki je namenjena predvsem kolesarjem. Ker pa vodi mimo vinotočev in vinogradniških kmetij, jo je vsaj del priporočljivo opraviti peš. Akademik Kajetan Kovič, umetnik besede in častni občan občine Radenci, je nekoč duhovito izpeljal misel, da se štetje časa v Radencih začenja z zajetjem radenske zdravilne vode in z napolnitvijo prvih 37.000 steklenic, leta 1869. S postavitvijo nastanitvenih objektov leta 1882, ko je v njih prenočilo prvih štirinajst turistov, pa se začenja štetje časa ne samo za radenski, ampak pomurski turizem, kajti Radenci upravičeno veljajo za njegovo zibelko.

Salon Traminec je svoja vrata prvič odprl 23. avgusta 2010 na gradu Negova. Prvih 500 obiskovalcev je uživalo v predstavitvi 60 različnih vrst tramincev iz različnih vinorodnih okolišev. V naslednjih letih so številke vztrajno rastle in na Salonu je bilo vsako leto predstavljenih več kot sto različnih tramincev, ki jih je okušalo več kot tisoč obiskovalcev. Sčasoma je zaradi udeležbe tramincev in gostov iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Francije, Nemčije in Češke, Salon Traminec postal dogodek, ki ima veljavo tudi v mednarodnem prostoru.

Razsežnost dogodka napovedujejo tudi številne znane osebnosti, ki se ga udeležijo. Traminci so tako na pokušnjo lani privabili tudi hrvaškega pevca, Davorja Radolfija ter našega smučarja prostega sloga v disciplini smučarski kros, Filipa Flisarja. Salona se udeležijo številni priznani vinarji, obrazi iz sveta gospodarstva in politike. Pestrega dogodka vsako leto ne zamudijo niti vinske kraljice, vsakič pa je poskrbljeno tudi za odlično glasbo. Na odru Salona so zapeli Peter Grašo, Andrej Šifrer, Severa in Gal Gjurin, Vlado Kreslin, skupina Mi2. Lani je obiskovalce zabavala Neisha, z Jernejem Dirnberkom, iz skupine Mi2. Letos bo razpoloženje obiskovalcev dvigovala legenda slovenske glasbe, Vlado Kreslin.

Vstopnice so naprodaj v predprodaji, na vseh prodajnih mestih Eventim, ter na samem dogodku od 16.30 ure dalje.

Organizatorji Salona Traminec so tudi letos Klub Dišeči traminec, agencija Mediaspeed, zavod Vinomania in Vina Steyer.

Dragi ljubitelji dobrega, srčno vabljeni v dobro družbo in prelepo okolje, na 9. Salon Traminec, v ponedeljek, 27. avgusta 2018, od 17. ure naprej!

Več na www.salontraminec.si



Več v Družabno