Zmagovalci Bogračfesta 2018 so Turistično društvo Hoče

V slikovitem mestnem jedru se je zbralo 84 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške

Prlekija-on.net, nedelja, 26. avgust 2018 ob 07:55
Zmagovalne ekipe

Zmagovalne ekipe

V Lendavi se je ponovno odvilo največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, tradicionalni Bogračfest. V slikovitem mestnem jedru se je v soboto, 25. avgusta, zbralo 84 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Kulinarična prireditev že skoraj dve desetletji poskrbi, da mestno jedro zadiši po tej priljubljeni jedi na žlico, privabi pa tudi več tisoč obiskovalcev. Ocenjevalna komisija je za najboljši bograč v kategoriji »Mojstri bograča« razglasila ekipo Turistično društvo Hoče. Naziv za »Najlepše urejeno tekmovališče« pa je prejela ekipa Artex - Linox. Letošnjo mednarodno etno-kulinarično prireditev v najvzhodnejšem slovenskem mestu je obiskalo več tisoč obiskovalcev, ki so uživali v pokušanju bograča, vsi kuharji pa so še enkrat več dokazali, zakaj Lendava nosi naziv Svetovna prestolnica bograča.

Bograč ima v srcih domačinov posebno mesto. Bogračfest je festival kulinarike, kjer se ob tej tradicionalni vinogradniški jedi zvrstijo tudi ostale domače dobrote, kot so lendavski pereci, ocvirkove pogače, ter nenazadnje tudi rujno vino, ponos vinogradnikov, ki se zaiskri v kozarcih obiskovalcev Bogračfesta. Tokratne temperature niso bilo ravno poletne, toda kljub temu so lahko obiskovalci na 1400 metrov dolgem prizorišču spremljali 84 tekmovalnih ekip.

Bogračfest 2018 je, že tradicionalno, prebudila godba na pihala, z budnico ob 8. uri zjutraj. Po dobrodošlici organizatorjev so se ekipe lahko posvetile kuhanju in pripravljanju tekmovališča. Kot vsako leto, so tudi tokrat organizatorji vsem priskrbeli drva ter kotle, pripravili pa so tudi vse sestavine, ki so potrebne za pripravo vrhunskega bograča: tri vrste mesa, čebulo, česen in olje ter vse potrebne začimbe. Med tekmovalce je bilo letos razdeljenih približno 500 kg mesa, 350 kg kruha, 600 kg krompirja, čez 500 kg čebule, 40 kg česna, 200 litrov olja in masti ter 100 kg paprike. Vsaka ekipa je prejela tudi tri predpasnike in eno kuharsko kapo za glavnega kuharja ter komplet Vinarium kozarcev v spomin na letošnji Bogračfest.

Zmagovalni bograč iz Hoč

V časih, ko je kuhanje pravi modni trend, pomeni naziv »Mojster bograča« izredno veliko priznanje, zato so tudi letos ekipe prišle dobro pripravljene. Šestčlanska komisija je imela tako veliko dela, hkrati pa priznala, da je bila odločitev zelo težka, saj so bili letošnji bograči neverjetno dobri. Kar 10 ekip je odneslo domov zlato priznanje. Zmagovalni bograč je tokrat pripravila ekipa Turistično društvo Hoče, ki je dosegla kar 49 točk od 50. Drugo mesto si je prislužila ekipa Virs, na tretjo stopničko pa je stopila ekipa Moto klub Lendava.

Podeljena je bila tudi nagrada za Najlepše urejeno tekmovališče Bogračfest 2018, kjer je ekipa Turistično društvo Stolp dosegla tretje mesto, Lovci drugo mesto, lovorika pa je pripadla tekmovalcem ekipe Artex - Linox.

Svoj bograč je tokrat pripravil tudi aktualni slovenski Masterchef, Jaka Mankoč. Za pripravo vrhunskega bograča se je pripeljal iz Kopra ter poprijel za kuhalnico. Na Bogračfestu je tokrat sodeloval prvič, se mu bo pa vsekakor vtisnil v spomin. Jaka je bil nad samim dogodkom prijetno presenečen in predvsem navdušen, da je kljub napovedanemu slabemu vremenu prišlo ogromno ljudi. Na vprašanje, ali ima kakšno skrivno sestavino, je odgovoril: »Imam ogromno skrivnih sestavin, vse so domače. Vseeno pa se trudim, da ostanem pri pristnem, lendavskem bograču«.

Prizorišče Bogračfesta je obiskal tudi slovenski športnik Filip Flisar, ki je v pogovoru na osrednjem odru zaupal, da zelo rad kuha in da je prepričan, da ne moreš skuhati istega bograča dvakrat. Nad bograči, ki jih je poskusil, je izrazil navdušenje in pravi, da bo na Bogračfest zagotovo še prišel.

Bogračfest 2018 se je zaključil na odru pri Ribiškem domu. Tam so zbrane zabavali Blue Planet, vedno odlična skupina Crvena jabuka in Sax in the house. Glasbeniki so privabili tako mlade, kot tudi mlade po srcu, njihova glasba pa je odmevala pozno v noč.

Predstavitev aktualnih projektov Občine Lendava

Bogračfest in Festival Vinarium vsako leto obiščejo tudi številni predstavniki gospodarstva ter politike, tako iz Slovenije kot iz tujine. Na dan prireditve, 25. avgusta 2018, so bili v Mestni hiši predstavljeni najzahtevnejši projekti v občini Lendava.

Župan občine Lendava, mag. Anton Balažek je predstavil Center za zaščito in reševanje Lendava. Projekt predstavlja infrastrukturo za tri pakete izzivov: varstvo okolja in civilna zaščita, požarna varnost ter poplavna varnost. Govora je bilo tudi o Nogometni akademiji. Predstavnik NK Nafta 1903 Igor Magdič je poudaril pomembnost projekta tako za Lendavo kot tudi širšo okolico. Infrastruktura za potrebe Nogometne akademije bo postavljena v dveh delih. Prva je vadbena površina oz. vadbeni center za mlajše selekcije do 13 let in bo v neposredni bližini Dvojezične srednje šole. Druga pa bo med termami Lendava in naseljem Trimlini. Želijo si, da se do konca leta 2019 zaključijo vsa dela. Predstavljen je bil tudi projekt novega Kulturnega centra. Prof. Peter Gabrijelčič, nekdanji dekan Fakultete za arhitekturo, želi stari blagovnici, ki je bila včasih središče Lendave, povrniti nekdanjo slavo. Poudaril je, da ta blagovnica potrebuje samo malo »kozmetike« in lahko ponovno postane središče srečanj, hkrati pa je prepričan, da bi lahko nov kulturni center angažiral turista za cel dan.

Naslednjo soboto sledi Lendavska trgatev in spremljevalni festivalski dogodki

Naslednji vrhunec 4. Festivala Vinarium, bo prihodnjo soboto, ko bo v Lendavi potekala že 39. Lendavska trgatev. Praznik vinogradnikov je etnološko-kulinarična prireditev, ki jo poznamo predvsem po tradicionalni povorki skozi staro mestno jedro. Trgatev kot vsako leto ponuja pester celodnevni program, bogato kulinarično ponudbo ter odlična lendavska vina. Vsak dan do lendavske trgatve bo poskrbljeno tudi za otroški in glasbeni program v Gledališki in koncertni dvorani. Poleg tega vabi Stolp Vinarium s Festivalom ljubiteljske kulture, prihodnji konec tedna bodo prizorišče pri Ribiškem domu popestrile tudi različne glasbene skupine.



Več v Družabno