4. medena kraljica Slovenije je Valentina Marinič iz Seliščev

4. medena kraljica Slovenije je postala 24-letna Valentina Marinič, ki prihaja iz Seliščev pri Svetem Juriju ob Ščavnici

Prlekija-on.net, nedelja, 26. avgust 2018 ob 22:06
4. medena kraljica Slovenije Valentina Marinič

4. medena kraljica Slovenije Valentina Marinič

Na sejmu AGRA so okronali 4. medeno kraljico Slovenije, podelili nagrade ČZS tekmovalcem na Mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji ter razglasili rezultate in podelili priznanja ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo.

4. medena kraljica Slovenije je postala 24-letna Valentina Marinič, ki prihaja iz Seliščev pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Je diplomirana ekonomistka Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru.

Na slovesnosti so spregovorili predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS, in 3. medena kraljica Slovenije Mateja Šoštarič.

Janez Erjavec je opozoril na svetovni dan čebel, ki smo ga letos praznovali prvič, Pomurski sejem pa je idejo za to sledil ves čas in jo spodbujal. Zdaj je na ta račun na sejmu AGRA tudi medeni hram s slovenskim čebelnjakom, ob njem pa slovenske čebelarje predstavlja medena kraljica, razstavljeni pa so tudi izdelki sejemskega ocenjevanja.

Tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenija Boštjan Noč je zelo zadovoljen z razglasitvijo svetovnega dneva čebel, s čimer smo, kot je povedal, dosegli željo, da svet spozna, da je čebela kralj živali. Zahvalil se je vsem, ki so k temu prispevali, napovedal pa tudi dva nova cilja: da na svetu čebelo razglasimo za ogroženo, pri čemer moramo ta cilj podpreti enotno, in da s trgovskih polic preženemo ponarejeni oziroma lažni med.

Zato je čebelarska zveza Slovenije s čebelarskimi organizacijam iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Črne gore podpisala deklaracijo o obeh predlogih, ki jo bodo poslali v podpis vsem svetovnim organizacijam.

»Čebelje leto« oziroma svetovni dan čebel je kot izjemen dosežek označil tudi dosedanji kmetijski minister in predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan. Kot je povedal, je bila to ena največjih akcij Slovenije, država pa zastavonoša pobude kako zaščititi svet. Čebelarje je pozval, naj še naprej navzven delujejo tako enotno kot so do zdaj, sicer pa so v zadnjih desetih letih v tej panogi po njegovi oceni veliko dosegli. Te dosežke moram varovati, obenem pa vsako leto ponavljati, kako pomembne so čebele in poslanstvo čebelarjev, je še povedal Židan in čebelarjem obljubil tudi podporo iz Državnega zbora.

Predsednik komisije za odlikovanja Franc Sreš in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč sta 3. medeni kraljici Slovenije Mateji Šoštarič podelila najvišje odličje Čebelarske zveze društev Pomurja. Dobila ga je za uspešno promocijo čebelarstva v Sloveniji in onkraj njenih meja ter za podporo svetovnemu dnevu čebel.

Novi medeni kraljici je kot prvi čestital predsednik društva Medena kraljica Slovenije (DMKS) Branko Bratinščak, pokrovitelj njenega osebnega vozila Dušan Rajh, podjetje Avto Rajh, pa ji je izročil ključ kočije z vsaj stoterimi konji, Citroena C3.



Več v Družabno