Sejem AGRA obiskal novi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec

Skupaj s predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem in županom Občine Gornja Radgona Stanislavom Rojkom si je ogledal sejemsko dogajanje

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. avgust 2018 ob 18:33
Marjan Šarec na sejmu AGRA

Marjan Šarec na sejmu AGRA

V ponedeljek, 27. avgusta, je 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni obiskal novi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec. Skupaj s predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem in županom Občine Gornja Radgona Stanislavom Rojkom si je ogledal sejemsko dogajanje.

Med drugim se je udeležil srečanja mladih strokovnjakom s področja kmetijstva in agroživilstva, kjer ga je pozdravil predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Damijan. Predsednik slovenske vlade je prisotnim namenil nekaj besed. Dejal je: »Samooskrba je precej padla, tudi s to globalizacijo. Veliko ljudi je tudi opustilo kmetijsko dejavnost, ker se enostavno ni izplačalo. Zato se je potrebno danes iti kmetijstvo intenzivno, sicer ne prideš skozi. Nekaj problemov poznam, veliko pa mi boste v bodoče, če bomo imeli priložnost sodelovati in verjamem, da bomo imeli, povedali vi. Ne bi rad pletel nekih floskul, kako bomo proučevali in se trudili. Verjamem, da bo nova vlada, če bo postavljena, zdaj je še nimam - to je kot bi postavil hlev, živine pa še nimaš noter - se bo ta vlada trudila, da bi bil položaj kmetijstva ugoden, da bi zlasti tudi mladi kmetje postajali prevzemniki kmetij, da bi čutili, da je nekdo tam, ki mu ni vseeno če prav se včasih tako zdi. Moram povedati, da je ministrstvo za kmetijstvo v zadnjem času precej delalo na tem in tukaj je bilo prepoznano, da kmetijstvo mora biti gospodarska panoga, ne samo na papirju, ampak da izkoristimo tiste danosti, ki jih naša država ima. Veliko je takih področij, kjer je delo tudi težko. Cilj je plasirati svoj produkt, ga prodati in od tega živeti. To je osnova, številke so vedno neizprosne. Naša vrata bodo odprto, vedno se bomo trudili za sodelovanje. Odzvali se bomo tudi na podobne dogodke, saj če te ni na terenu, ne mreš izvedeti problemov.« Poleg mladim strokovnjakom je nekaj minut namenil tudi kmečkim ženam, katerim se je pridružil na posvetu z naslovom Vključevanje in sodelovanje v stanovskih organizacijah.

Predsednik slovenske vlade je obiskal razstavne prostore Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zbornice kmetijsko-živilskih podjetij, Kmetijsko-živilske šole Slovenije (konzorcij), Čebelarske zveze Slovenije, Občine Gornja Radgona, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Semenarne, Zadružne zveze Slovenije, Vinske družbe Slovenije, Republike Makedonije (države partnerice), Ministrstva za obrambo ter policije. Pogledal si je razstave govedi, drobnice in konjev ter se na zunanjih razstavnih prostorih seznanil z novostmi na področju kmetijske mehanizacije.



Več v Gospodarstvo