9. Salon Traminec obiskalo več kot tisoč ljubiteljev vina in kulinarike

Na dogodku, katerega namen je negovanje vinske tradicije in kulture pitja vina, sta se ob kulinariki devetih vrhunskih kulinaričnih mojstrov, predstavila 102 traminca iz šestih držav

Prlekija-on.net, torek, 28. avgust 2018 ob 15:21
9. Salon Traminec, foto: Mediaspeed

9. Salon Traminec, foto: Mediaspeed

9. Salon Traminec je v Zdraviliški park Radenci privabil sonce, vrhunska vina, odlično kulinariko ter številne ugledne gospodarstvenike, politike, vinarje in vinoljubce. Na dogodku, katerega namen je negovanje vinske tradicije in kulture pitja vina, sta se ob kulinariki devetih vrhunskih kulinaričnih mojstrov, predstavila 102 traminca iz šestih držav. Salon je vibriral ob zvokih najbolj znane črne slovenske kitare in glasu Vlada Kreslina. Že devetič pa je organizatorjem uspelo združiti več kot tisoč ljubiteljev vina in kulinarike. Klub dišeči traminec, Vina Steyer in agencija Mediaspeed so poleg razvajanja brbončic poskrbeli še za ognjeni spektakel, obiskovalci pa so lahko svoje vinsko znanje poglabljali tudi v mali šoli vinskih okusov, ki jo je vodil sommelier Danilo Steyer z gostom Brunom Gaberškom.

Zadnji avgustovski ponedeljek je bil tudi letos, že devetič po vrsti, posvečen Salonu Traminec. Poslovno-družabni dogodek, kjer se pomešajo aroma odličnega vina, vonj po vrhunski hrani, dobra glasba in neverjetno vzdušje, je ponovno poskrbel za kulturne užitke. Letos so obiskovalci lahko poskusili 102 vrsti različnih tramincev iz Slovenije, Nemčije, Italije, Avstrije, Hrvaške in Francije. Spremljale so jih kulinarične specialitete devetih različnih kuharjev iz najboljših gostiln, restavracij in hotelov. Tako so mojstrovine svojih kuhalnic predstavili kuharji iz Zdravilišča Radenci, Term Ptuj, Gostilne Zorko, Restavracije Vnukec, Turistične zveze Lendava vabi, Japonske restavracije Miyabi, Gostilne Vrtnica, Gostilne Kunst in Gourmet over Mura, pod katero so se predstavile zgodbe treh družin: Kodila, Firbas in Kocbek.

Glavna zvezda večera so bili nedvomno traminci, katerih okus je še dodatno okrasil program, ki ga je tradicionalno povezovala umetnost. Za glasbene užitke ob pokušnji žlahtne kapljice, je poskrbel nepozabni kantavtor Vlado Kreslin, ki je nekaj pesmi odpel tudi s svojim očetom Milanom, ki je letos praznoval 90 let. Njuna glasova ter razstava slik 1. Likovne kolonije Mačje mesto, so bili letošnji svetilniki umetnosti na Salonu.

Ta ponovno ni izpustil svoje izobraževalne namere in poslanstva o kulturi pitja vina, s katerim vzgaja in izobražuje vinske ljubitelje ter poznavalce. Priznani vinar in sommelier ter Evropski vitez vina, Danilo Steyer, je z gostom Brunom Gaberškom, vodil Malo šolo vinskih okusov.

Priljubljenost in pomembnost dogodka poudarijo številne znane osebnosti, ki se ga vedno znova udeležijo. Med priznanimi traminci in kulinaričnimi dobrotami je bilo tako opaziti smučarja prostega sloga Filipa Flisarja in košarkarsko legendo Iva Daneua. Na pokušino je prišla tudi bodoča ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec. Manjkala ni niti aktualna vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič, ki ji je družbo delala gostja iz Hrvaške, vinska kraljica Zagrebške županije, Lucija Fabek.

Organizatorji so bili z dogodkom, kot tudi z udeležbo izjemno zadovoljni. Norma Bale, predsednica Kluba dišeči traminec, je večer zaključila z mislijo, da so dokazali, da traminec ruši predsodke, da je to »žensko vino«. Vinar Danilo Steyer je bil navdušen nad številom ljubiteljev traminca, ki so prinesli res dobro energijo. Direktorja agencije Mediaspeed, Boruta Cvetka, pa veseli predvsem dejstvo, da je Salon Traminec v vseh teh letih, dosegel že takšno prepoznavnost, da ga obiskovalci ob koncu avgusta že nestrpno pričakujejo, še preden ga organizatorji sploh začnejo napovedovati.

Organizatorji pa že vabijo na jubilejni 10. Salon Traminec, ki bo prihodnje leto v ponedeljek, 26. avgusta 2019!



Več v Družabno