Svečano oznanili pričetek evropske trgatve

Ta čast je letos pripadla državi Sloveniji oz. njenemu Konzulatu, sicer pa vsako leto poteka v eni od 26. evropskih držav, v katerih Red deluje

Prlekija-on.net, torek, 28. avgust 2018 ob 21:54
Oznanitev pričetka evropske trgatve

Oznanitev pričetka evropske trgatve

Udje Evropskega reda vitezov vina, zbrani iz držav srednje Evrope in zahodnega Balkana so v torek, 28. avgusta, v okviru mednarodnega kmetijskega sejma Agra, na dan vinogradnikov in vinarjev, na svečan način oznanili pričetek Evropske trgatve. Ta čast je letos torej pripadla državi Sloveniji oz. njenemu Konzulatu, sicer pa vsako leto poteka v eni od 26. evropskih držav, v katerih Red deluje.

S tem simbolnim dejanjem želijo vitezi vina v času prijetnega opravila, kar trgatev nedvomno je, spodbujati prijateljstvo med ljudmi in narodi Evrope. Prepričani so, da je vino eden od zelo primernih medijev za sklepanje prijateljstev in miru, saj ljudi zbližuje in ima čudežno moč. Tisti, ki prijateljujejo se ne bojujejo, ampak tako kot vitezi vina raje nazdravijo z žlahtnim vinom in pozivajo k miru z željo, da naj Evropa kot vinski kontinent ostane tudi v 21. stoletju tudi kontinent miru.

Na prireditvi je bilo svečano odrezanih nekaj grozdov, kar simbolno pomeni, da vina brez trte in grozdja ni, seveda pa je velikega pomena tudi kletarjenje in vso ostalo delo vinarja. V nagovorih se je poudarjala plemenitost vina, duhovna moč te najbolj zdrave alkoholne pijače in preudarno uživanje.

Simbolni pričetek Evropske trgatve je razglasil najvišji predstavnik Evropskega reda vitezov vina dr. Alfred T. Tintera, Magister generalis, consul primus senatus, prisostvovali pa so tudi visoki predstavniki konzulatov iz mnogih držav Evrope, pripadniki Reda iz Slovenije ter številno ostalo občinstvo.



Več v Kultura in izobraževanje