Priznanja prostovoljnim darovalcem krvi

Humanitarnost, ki ni primerljiva z ničemer drugim

Filip Matko Ficko, sreda, 29. avgust 2018 ob 08:54
Peterica krvodajalcev – rekorderjev

Peterica krvodajalcev – rekorderjev

Prostovoljno darovanje krvi je humanitarna aktivnost, ki ni primerljiva z ničemer drugim. Ob tem, ko nekdo del sebe - lastno kri - daruje v namen, da se nekomu ohrani zdravje ali celo življenje. Za reševanje zapleta pri porodu porabijo 5 litrov krvi, ki jo zagotovi 10 krvodajalk oziroma krvodajalcev; za zdravljenje opeklin je potrebno več kot 10 litrov krvi, za operacije presaditve jeter 10 litrov, operacijo srca 3 litre krvi, za nekatere ponesrečence pa se porabi celo 15 litrov krvi, za kar potrebujemo 20 do 30 krvodajalcev.

Zdravje krvodajalcev presojata šolano zdravstveno osebje in odgovorni zdravnik, ki svetuje, lahko pa tudi odsvetuje odvzem krvi. Zelo pomembno je, da tudi sami presodimo okoliščine, ko ni primerno, da damo kri. Krvodajalec je lahko vsak, ki je polnoleten, star manj kot 65 let, z vsaj 50 kilogrami telesne teže, vrednostmi hemoglobina 125g/l (ženske) ali 135 g/l (moški), krvnim tlakom 180/100, zdravim srcem, brez povišane telesne temperature, oseba, ki se dobro počuti in ima strokovno sprejemljivo anamnezo ali, povedano drugače, živi dovolj zdravo, da njen način življenja in okolje samo ne pomenita povečanega tveganja za prenos bolezni s krvjo. Nekateri načini življenja in spolne navade pomenijo namreč povečanje tveganja za prenos bolezni s krvjo.

Na vse to je bilo opozorjeno na ŽE 23. srečanju krvodajalk in krvodajalcev na Tišini, v nedeljo, 26.avgusta opoldne. V posebnem prireditvenem šotoru pri cerkvi je namreč druženje tovrstnih humanitark in humanitarcev pripravila Krajevna organizacija Rdečega križa Tišina - Gradišče, ki jo kot predsednica vodi Lidija Grah. Le-ta je med ostalim rekla: »...V teh letih se je že menjala lokacija naših srečanj, odbor se je razširil in obogatil z mlajšo generacijo, imamo pa člane, ki so ostali zvesti od začetka, kar je seveda pohvalno. Vse nas vodi skupni imenovalec, humanost, sočutje, požrtvovalnost...«

Izmed gostov so srečanje krvodajalk in krvodajalcev pozdravili: župan Občine Tišina Franc Horvat, podpredsednik Območnega združenja RKS Murska Sobota Jože Trajber in predstavnica Centra za transfuzijsko medicino pri UKC Maribor dr. Danijela Uležič Paučič, spec. transf. med. Posebej nagrajena je ob tej priložnosti bila peterica krvodajalcev - rekorderjev: Štefan Titan iz Tropovec (111 darovanj krvi), Branko Farič iz Tropovec (107 darovanj krvi), Štefan Lukač iz Rankovec (104 darovanja krvi), Iztok Trček s Tišine (100 darovanj krvi) in Franc Kuhar s Petanjec (trenutno stanovalec DOSOR-ja v Radencih 100 darovanj krvi). Posebni kulturni program so pripravili učenke in učenci Osnovne šole Tišina pod vodstvom mentoric Irene Kutoš inValerije Trajber ter Heme Hanc, ki je program povezovala: učenka Karin Avguštin je ob harmoniki učenca Leona Avguštinazapela; učenki Zara Petrovič in Tara Titan sta govorili o mlečni hrani; učenci Maša GrahUrška Kreft in Gregor Hanc so zaigrali kot trio saksofonistov; učenki Julija in Gaja Šinko sta recitirali pesmico o zabavi: starejša folklorna skupina OŠ Tišina pa je zaplesala in ker so to bili letos devetošolci, so se istočasno poslovili od mentorice Valerije Trajber.

V Sloveniji se letno opravi okrog sto tisoč odvzemov krvi oziroma 45 tisoč litrov krvi prostovoljnih krvodajalk in krvodajalcev, kar zadošča trenutnim potrebam v naši državi. Upati torej smemo, da bo ob dejavnosti 56 območnih združenj Rdečega križa Slovenije to mogoče zagotavljati tudi v prihodnje.



Več v Kultura in izobraževanje