Urška Filipič nabirala izkušnje v ZDA

Dijaki so program začeli v Washingtonu, nato so se preselili v Indianapolis in pozneje še v Nashville, druženje pa so zaključili v Bloomingtonu

Prlekija-on.net, četrtek, 30. avgust 2018 ob 09:07
Dijaki v ZDA

Dijaki v ZDA

Avgusta je v ZDA potekal program za mlade, ki se ga je udeležilo 6 dijakov iz Slovenije, ena izmed njih je bila Urška Filipič, dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Sodelovali so tudi dijaki iz Italije in Španije. V okviru programa so en teden preživeli z udeleženci programa za Baltske države.

Youth Leadership Program for Southern Europe je program za mlade, ki spodbuja njihovo aktivno vlogo v družbi, krepi njihove vodstvene in komunikacijske sposobnosti ter jim pomaga sprejemati drugačnost. Cilj programa je usposobiti dijake, da prepoznajo sposobnosti in potrebe svojih skupnosti ter jih primerno naslovijo z različnimi projekti, velik del programa pa predstavlja medijska pismenost. Program financira ameriško ministrstvo za zunanje zadeve.

Dijaki so program začeli v Washingtonu, nato so se preselili v Indianapolis in pozneje še v Nashville, druženje pa so zaključili v Bloomingtonu.

V Washingtonu so predvsem spoznavali ameriško zgodovino in diplomacijo. Ogledali so si ministrstvo, senatorjevo pisarno, knjižnico in Capitol, izvedli so tudi diplomatsko simulacijo ter vadili doseganje kompromisov v diplomaciji. Kot prostovoljci so pomagali tudi v washingtonski centralni kuhinji.

V Indianapolisu so si ogledali State Fair in spoznali pogosto prezrto agrikulturno stran ZDA. Dnevi v Nashvillu so minili v znamenju izboljševanja skupinske dinamike, dijaki so se učili tudi izboljševati komunikacijo v ekipi ter sklepati kompromise.

Program so končali v Bloomingtonu, kjer so živeli pri družinah, kar je bila odlična priložnost, da spoznajo ameriško kulturo in mentaliteto iz prve roke. Na delavnicah so se jim pridružili različni predavatelji, ki so poglabljali njihovo znanje o medijski pismenosti, poudarek pa je bil na snovanju idej za lastne projekte in uspešni realizaciji le-teh. Udejstvovali so se tudi na prostovoljnem področju, in sicer v organizaciji My sister´s closet, ki nudi pomoč ženskam v finančni stiski, in v organizaciji Mother Hubbard´s Cupboard, ki ozavešča ljudi o pomenu samozadostnosti ter jih poučuje o vrtnarstvu. V sodelovanju s srednjo šolo Bloomington South so snovali projekte za izboljšanje šolskega časopisa in izmenjevali izkušnje iz različnih praks šolskih sistemov.

Urška Filipič je o izkušnji povedala: »Program mi je prinesel veliko mednarodnih poznanstev, kompetenc na področju diplomacije, poglobljeno znanje o ameriškem političnem sistemu, izboljšano medijsko pismenost in motivacijo za aktivno udejstvovanje na področju prostovoljstva



Več v Kultura in izobraževanje