Lendavčan Ludvik Cuk pridelal Viteško vino 2018

V Gornji Radgoni je 66 vinskih vitezov ocenjevalo vina zvrst iz cele Slovenije

Prlekija-on.net, sobota, 1. september 2018 ob 10:25
14. viteški turnir slovenskih vin

14. viteški turnir slovenskih vin

Pod vodstvom ambasadorja Slovenskega reda vitezov Franca Jankoviča, ter gostiteljev iz Pomurskega viteškega omizja, konzula Štefana Pavlinjeka, tajnika Zlatka Boraka in odličnega enologa, ter vinskega in šampanjskega viteza Alojza Flipiča, je v degustacijski kleti Radgonskih goric d.d., v Gornji Radgoni, potekal 14. viteški turnir slovenskih vin. Tokrat je 66 vitezov in vitezinj (od skupno 125 članic in članov tega reda) iz vseh devetih omizij, med katerimi je bila tudi nekdanja Slovenska vinska kraljica Brikica, Andreja Erzetič, ki se danes piše Andreja Vitez in je uradno vitezinja, izbiralo najboljše slovensko mešano (zvrst) vino. Tako so v štirih skupinah ocenili 20 prijavljenih vzorcev iz vseh treh (Podravje, Posavje, Primorska) slovenskih vinskih dežel. Na koncu so razglasili štiri zmagovalce skupin, izmed katerih je bil najboljši pridelek Ludvika Cuka iz Lendavskih goric, ki je tako postal "Viteško vino 2018".

Prvak skupine "A" je postalo vino zvrst Mateja Markuša iz Malečnika pri Mariboru, v skupini "B" je prvak bilo vino zvrst, vinarja Aleksandra Štamerja iz Kajžarja (Miklavž pri Ormožu). Med vini v skupini "C" je slavila zvrst, ki jo je pridelal Damijan Breznik iz Komarnice pri Cerkvenjaku, v skupini "D" je najboljše bilo vino zvrst (Zwei Geld) Ludvika Cuka iz Lendavskih goric, ki so ga prisotni ocenjevalci - vitezi razglasili za "Viteško vino 2018". Sicer pa sta vitezom - ocenjevalcem, med katerimi sta bili tudi aktualni lokalni vinski kraljici Katja Klobasa in Monika Majer, pomagala tudi računalničar Matjaž Rajnar in lovski rogist Franc Belšak.

Seveda je tokratni "viteški turnir" minil v prijateljskem vzdušju in klepetu. Ob odlični kapljici in vrhunski kulinariki, za kar so poskrbeli gostinci iz "Lovenjakovega hrama" v Polani pri Murski Soboti, so se med izmenjavo izkušenj, dogovarjali o naslednjih aktivnostih članic in članov Slovenskega viteškega reda. Seveda so se vitezi udeležili tudi podelitev odličij za vina, ki so bila najboljša med letošnjim 44. mednarodnem ocenjevanju "Vino Slovenija - Gornja Radgona".



Več v Družabno