Sodelovanje občin Veržej – Sečanj

Enajsto sodelovanje slovenske in vojvodinske občine

Filip Matko Ficko, sobota, 1. september 2018 ob 10:34
Obisk lepo urejenega vrta oziroma parka

Obisk lepo urejenega vrta oziroma parka

Na sedežu Pomurske gospodarske zbornice v Murski Soboti je bila 28. avgusta podpisana listina, kot enajsta po vrsti, o sodelovanju med Občino Veržej ter Občino Sečanj v Vojvodini oziroma Republiki Srbiji. Za Občino Veržej je listino podpisal župan Slavko Petovar, v imenu predsednika Občine Sečanj, Predraga Rađenovića, pa je listino podpisala njegova namestnica Ljiljana Kitić.

Občina Sečanj leži v srednjem delu Banata, na meji s sosednjo Republiko Romunijo. V enajstih naseljih živi preko 13 tisoč prebivalk in prebivalcev različnih narodnosti: Srbi, Madžari, Romuni, Romi, Jugoslovani, Hrvati in Bolgari. Na površini 523 kvadratnih kilometrov je skoraj 50 tisoč hektarjev namenjenih kmetijskim površinam, skoraj 200 hektarov pa je gozdov. Glavne gospodarske dejavnosti so tri: kmetijstvo, trgovina in promet.

Župan Slavko Petovar je v Občino Veržej, kjer v treh naseljih (Veržej, Banovci in Bunčani) živi nekaj čez 900 prebivalk in prebivalcev, povabil na obisk 30-člansko delegacijo iz Vojvodine. Središče tokratnega obiska je bil Center Marianum (marijanišče), kjer so bili gostje iz Vojvodine navdušeni nad izredno lepo urejenim vrtom oziroma parkom ter bližnjim turističnim naseljem, s slamo kritimi bivališči. Z zanimanjem so si ogledali tudi rokodelski Center Duo s številnimi ročno izdelanimi eksponati in spominki ter pri delu opazovali umetnico Urško Ambrož pri poslikavanju keramike.



Več v Kultura in izobraževanje