Občini Cerkvenjak in Odžaci odslej povezani

Dvanajsti podpis sodelovanja slovenske in srbske občine

Filip Matko Ficko, nedelja, 2. september 2018 ob 11:26
Sodelovanje občin Cerkvenjak in Odžaci

Sodelovanje občin Cerkvenjak in Odžaci

Božidarju Driniću (urednik revije »Agrar« v Zrenjaninu) in Radetu Bakračeviću (urednik »Štajerskih novic« v Mariboru) je doslej uspelo povezati z listinami sodelovanja že ducat srbskih in slovenskih občin. Slednji, dvanajsti, sta bili občini Odžaci in Cerkvenjak. Kajti ob tridnevnem bivanju, v dneh od 27. do 29. avgusta, 30-članske delegacije iz Vojvodine v severovzhodni Sloveniji je le-ta bila 28. avgusta vabljena k obisku Občine Cerkvenjak v Slovenskih goricah.

Gre za gričevnat svet na površini nekaj čez 22 kvadratnih kilometrov, kjer v petnajstih naseljih živi nekaj čez 2000 prebivalk in prebivalcev. Pred stavbo Kulturnega doma, kjer domujejo Občina Cerkvenjak, njen Turistični informativni center ter pošta, v samem središču naselja Cerkvenjak, je goste iz Vojvodine nekaj po 13. uri sprejel župan Marjan Žmavc. Povabil jih je v dvorano Kulturnega doma, kjer jim je predstavil 20 let uspešnega delovanja te slovenske občine, ki se je leta 1998 odcepila od Občine Lenart v Slovenskih goricah. V kulturnem delu sta nastopila osnovnošolca osmega razreda Danej Hojnik in Lukas Kocmut, ki sta s svojima diatoničnima harmonikama »pričarala« slovensko domače vzdušje.

Sledil je podpis listine (že dvanajste tovrstne listine doslej, kajti sodelovanja so doslej že podpisale občine: Nova Crnja z Radenci, Čoka z Črenšovci, Novi Kneževac z Beltinci, Kovin s Cankovo, Srbobran z Gradom, Irig z Ormožem, Petrovac s Puconci, Bečej z Mursko Soboto, Žabalj s Tišino in Titel z Odranci ter istega dne, 28. avgusta, še Sečanj z Veržejem) o bodočem sodelovanju slovenske Občine Cerkvenjak ter vojvodinske Občine Odžaci v Republiki Srbiji. Listine sta podpisala in izmenjala župan Občine Cerkvenjak Marjan Žmavc in predsednica Občine Odžaci iz zahodnega dela Bačke Latinka Vasiljković. Izmenjana so bila tudi številna darila ter zahvale pobudnikoma za podpis listine o sodelovanju, uredniku revije »Agrar« v Zrenjaninu Božidarju Driniću in uredniku »Štajerskih novic« v Mariboru Radetu Bakračeviću. Sledilo je družabno srečanje v preddverju kulturne dvorane.

Pred odhodom je bil na programu še ogled otroškega vrtca Pikopolonica, ki deluje v okviru Osnovne šole Cerkvenjak, katero kot ravnatelj vodi brat župana Občine Cerkvenjak Mirko Žmavc. Le-ta je tudi bil vodič skozi to predšolsko vzgojno ustanovo, ki je bila zgrajena pred štirimi leti in je že kot stavba sama na pogled zelo impozantna.



Več v Gospodarstvo