Andrej Šiško zakorakal na prostost

Sodišče je presodilo, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. september 2018 ob 08:251
Andrej Šiško

Andrej Šiško

Vodja t.i. Štajerske varde, Andrej Šiško, ki je od četrtka bil v sodnem pridržanju, je v nedeljo zvečer zakorakal na prostost. Tako se je odločil sodnik po več kot dveurnem premisleku. Zaslišanje Šiška pred preiskovalnim sodnikom v Mariboru je sicer trajalo pet ur, sodišče pa je presodilo, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja.

Šiško je bil osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, pred sodiščem pa se je vsak dan, ko je bil v priporu, zbralo okoli 30 njegovih podpornikov, ki so ga v nedeljo nato z navdušenjem tudi pozdravili na prostosti.

Cilj razburkati Slovenijo

Šiško je nato v izjavi poudaril, da je izpustitev pričakoval, a ne tako hitro, saj je pričakoval, da bo nedeljsko noč še preživel v sodnem pridržanju. Ob tem je pojasnil tudi ozadje njegovih dejanj, kar naj bi bilo razburkati Slovenijo.

Takoj po izpustitvi je Šiško za TV Slovenija povedal: "Iskreno povedano nisem pričakoval, da bom že zdaj zunaj. Absolutno pa sem pričakoval, da bom izpuščen. Vem, da ne morem biti kriv, ker nismo naredili ničesar. Dosegli pa smo to, kar je bil načrt. Načrt je bil absolutno razburkati Slovenijo. Ne zato, da se jaz v medijih pojavljam, ker jaz tega ne potrebujem. Namen je bil, da ljudem v naši domovini pokažemo, v kakšni državi živimo. Takrat, ko sem kandidiral in izpolnil vse zakonske pogoje za kandidaturo na predsedniških in državnozborskih volitvah, sem imel proti temu zdaj nikakršno podporo in medijsko spremljanje."

Pri tem je pohvalil preiskovalnega sodnika, ki je po njegovem mnjenju "s svojim dejanjem pokazal in dokazal, da obstajajo tudi sodniki, ki vedo kaj je pravda in ne poznajo samo prava in take sodnike v Sloveniji potrebujemo".

Pripravljeni za sodelovanje

Glede dežele Štajerske in Štajerske varde je povedal, da ni nikoli bila proti Republiki Sloveniji in da bi delovala zunaj države. "Štajerska varda je zainteresirana za sodelovanje z organi v Republiki Sloveniji, da jim pomagamo pri varovanju meje in pri varovanju javnega reda in miru, v kolikor je to potrebno, saj vemo, da je policistov in vojakov premalo in zakaj ne bi vključili prostovoljnih svobodnih ljudi bilo katere dežele, ne samo Štajerske, ki so pripravljeni tem ljudem na meji pomagati." je še povedal Šiško.



Več v Črna kronika