V novi izdaji Guinnessove knjige rekordov prvič vpisan tudi največji klopotec

Od na novo predstavljenih rekordov je tudi prleški klopotec velikan, ki ima premer vetrnice 20,59 metra, cel pa tehta skoraj eno tono

Prlekija-on.net, sreda, 12. september 2018 ob 18:10
Največji klopotec na svetu

Največji klopotec na svetu

V začetku septembra je tudi v slovenščini izšla nova, že 65. izdaja Guinnessove knjige rekordov. V knjigi je vključenih okoli 3.500 rekordov, med njimi 23 slovenskih, od katerih jih je pet predstavljenih na novo. Od na novo predstavljenih rekordov je tudi prleški klopotec velikan. Slovensko različico so pri založbi Učila International izdali v 5.600 izvodih.

Tokratna izdaja knjige prinaša 23 slovenskih rekordov, od katerih jih je pet predstavljenih na novo, eden je bil od lanske izdaje izboljšan, drugi pa so bili doseženi in objavljeni že v prejšnjih izdajah.

Med njimi je tokrat tudi prvič največji klopotec na svetu, ki ima premer vetrnice 20,59 metra. Postavil ga je Stanko Habjanič v Hermancih, izmerili pa so ga 15. avgusta 2014. Letos so klopotec postavili že devetič.

Stanko, ki je klopotec izdelal, je po poklicu zidar, izdelava klopotcev pa je njegov hobi in je s tem nadaljeval družinsko tradicijo. Že njegov dedek je izdeloval klopotce večjega obsega, s še večjimi je nadaljeval njegov oče Janez, Stanko pa se je z največjim klopotcem vpisal v knjigo rekordov, za izdelavo katerega je porabil 2 meseca ali pribliĺžno 300 ur trdega dela. Klopotec ima premer vetrnic 20,59 metra, cel pa tehta skoraj eno tono.



Več v Zanimivosti