Na regijskem seminarju o trajnostni mobilnosti predstavili akcijo PEŠBUS

Seminar je v Ljutomeru potekal v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2018 in projekta MOVECIT

Prlekija-on.net, petek, 21. september 2018 ob 09:21
Regijski seminar o trajnostni mobilnosti

Regijski seminar o trajnostni mobilnosti

V sredo, 19. septembra, je v prostorih Občine Ljutomer potekal Regijski seminar o trajnostni mobilnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2018 in projekta MOVECIT.

Dogodek je odlično sovpadal z Evropskim tednom mobilnosti, ki je vrsto let eden izmed ključnih momentov za spodbujanje trajnostne mobilnosti, kar pa še posebej izkoristijo občine, ki dogodek vključujejo v svoje programe ob enotedenskem dogajanju.

Razvojna agencija Sinergija prav tako v pomurski regiji spodbuja področje trajnostne mobilnosti. Ciljne skupine so predvsem lokalne skupnosti ter vzgojno-izobraževalne institucije. Za namene spoznavanja različnih možnosti uveljavljanja trajnostne mobilnosti v šolah in vrtcih, je Razvojna agencija Sinergija pripravila regijski seminar, kamor je povabila predstavnike, ki se na šolah in vrtcih ukvarjajo s prometnimi vsebinami ter vsebinami povezanimi z zdravjem, zdravim načinom življenja ter gibanjem in želijo sodelovati pri spreminjanju potovalnih navad otrok ter tako prispevati k čistejšemu in bolj zdravemu okolju in življenju.

Vodilna vsebina dogodka je bila predstavitev akcije PEŠBUS in BICIVLAK, ki je del programa Aktivno v šolo. Nosilec programa je Inštitut za politike prostora iz Ljubljane. Aktivna pot v šolo je pomembna za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. Spodbujanje aktivne poti v šolo je ukrep, s katerim se povezuje celotna lokalna skupnost. Dopolnjujoča vsebina aktivne mobilnosti je zdrav življenjski slog z ustrezno prehrano in telesno dejavnostjo že v predšolskem obdobju, kar je bilo predstavljeno skozi projekt On the Move, ki ga je Center za zdravje in razvoj Murska Sobota uspešno in pilotno zaključil v treh vrtcih, sedaj pa ga želijo razširiti po Pomurju ter začrtati tudi sistemske rešitve na nacionalnem nivoju.

"PEŠBUS se trenutno izvaja v 55 šolah, a smo ob tem dogodku navdušili še dodatne pomurske šole, ki v tem orodju vidijo priložnost, da se zmanjša jutranja prometna gneča na šolskem dvorišču, zmanjša onesnaženje, otroci, ki pa prihajajo v šolo, so boljšega zdravja, samozavestnejši in bolje opremljeni z vedenjem v prometu," so pojasnili.

O čem se gre pri PEŠBUSu? S PEŠBUSom se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Otroci uživajo v sprehodu s svojimi sošolci in v spremstvu odrasle osebe, staršem pa ni potrebno vsakodnevno skrbeti za jutranji prevoz. "Res je, da se je pred tridesetimi leti 90 % prihodov v šolo opravilo peš, trenutno pa le 30 %, in se nam zdijo PEŠBUSi nesmisel v današnjem času, saj je bilo nekoč, iti peš v šolo samo po sebi umevno dejstvo. A smo nekje vmes ljudje očitno izgubili kompas in zdravo pamet ter se predali globalizacija in stremljenju po nečem več".

Na Razvojni agenciji Sinergija želijo, da se čim več šol vključi v dejavnosti, ki spodbujajo aktivno mobilnost, saj bomo s tem pripomogli k zmanjšanju bolezni, depresiji med otroci in izboljšali njihovo samopodobo.



Več v Kultura in izobraževanje