To nedeljo 7. Miholov sejem v Veržeju

Z Miholovim sejmom se obuja pestro sejemsko dogajanje, ki je že nekoč bilo v Veržeju, hkrati pa ga s kvalitetno ponudbo na stojnicah, zanimivim spremljevalnim programom in prleškim pridihom delajo edinstvenega in vse bolj prepoznavnega

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. september 2018 ob 19:05
Miholov sejem v Veržeju

Miholov sejem v Veržeju

V nedeljo, 30. septembra, bo v Veržeju od 9. do 17. ure potekal 7. Miholov sejem, katerega namen je promocija rokodelske dejavnosti in lokalne kulinarike ter dejavnosti posameznih društev in interesnih skupin.

V Veržeju je bilo v preteklosti pestro sejemsko dogajanje, ki ga z Miholovim sejmom obujajo, hkrati pa s kvalitetno ponudbo na stojnicah, zanimivim spremljevalnim programom in prleškim pridihom delajo edinstvenega in vse bolj prepoznavnega.

Ponudba na stojnicah

Ponudba na stojnicah bo tudi letos pestra, kvalitetna in zanimiva za različne ciljne skupine obiskovalcev. Predstavilo se bo 29 pomurskih rokodelcev. Zavod Marianum Veržej z enoto Centra DUO že od vzpostavitve leta 2006 skrbi za povezovanje in promocijo pomurskega rokodelstva. Ena izmed osnovnih nalog centra je tudi prenos rokodelskih znanj in spretnosti, ter tako ohranjanja bogate kulturne dediščine Pomurja.

23 stojnic bo namenjenih predstavitvi rokodelcev iz 9 rokodelskih centrov Slovenije in rokodelcev, vključenih v LAS projekt povezovanja Zgodbe rok in krajev. Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije je bil ustanovljen v letu 2014 z namenom sooblikovanja pravnih temeljev statusa rokodelcev v Sloveniji. S svojimi aktivnostmi spodbuja tudi k večji kakovosti rokodelskih izdelkov, k njihovi širši promociji in trženju ter prenosu znanj na mlajše generacije.

Konzorcij je tudi pobudnik LAS projekta povezovanja Zgodbe rok in krajev, ki povezuje 11 Lokalnih akcijskih skupin širom Slovenije, ki vključujejo kar 58 občin. Namen projekta je ustvarjanje bolj vzpodbudnega okolja za razvoj rokodelstva v Sloveniji. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

V sklopu Miholovega sejma se bo odvil tudi zaključni dogodek projekta (glej prilogo), na sejmu ob stojnicah se bodo vršili prikazi in delavnice rokodelskih spretnosti, v RC DUO Veržej pa bo na ogled tudi razstava razvitih izdelkov, ki so nastali pri aktivnostih širom Slovenije.

13 stojnic bodo zasedli lokalni proizvajalci in pridelovalci hrane, vina ter društva in interesna združenja. Na teh stojnicah bodo obiskovalci lahko okušali (in kupili) Prleško tünko, predstavili se bodo odlični prleški vinarji, ekološke kmetije in drugi pridelovalci lokalnih dobrot ter društva in interesna združenja.

Dogodek letos delno izvajajo v sklopu projekta Zeleno želimo (INTERREG SI-HR 2014-20).

Spremljevalni program

Ocenjevanje prleške tünke in mesa iz zaseke

Skupaj z Društvom za zaščito prleških dobrot pripravljajo že tradicionalno ocenjevanje prleške tünke in mesa iz zaseke. Prleška tünka je kulinarična posebnost Prlekije in je zaščitena z oznako geografska označba, tako na nacionalni ravni kot tudi na ravni EU. Gre za mesni izdelek, ki je konzerviran v zaseki. Tradicionalno je bil hranjen v lesenih posodah, ki jih na vasi imenujemo »tünka«. Z zorenjem v zaseki, dobi meso posebni okus, ki ga cenijo poznavalci te gastronomske posebnosti. Prleško tünko bodo lahko obiskovalci sejma degustirali na stojnicah in si jo seveda tudi kupili za domov.

Župnijsko žegnanje in blagoslov folklornih kostumov in ljudskih glasbil

Letošnjo mašno slovesnost ob Miholovem bo vodil salezijanec g. Marko Košnik, z letošnjim letom je namreč prevzel mesto salezijanskega inšpektorja slovenske inšpektorije. Po mašni slovesnosti bo na glavnem odru Miholovega sejma blagoslov folklornih kostumov in ljudskih glasbil. S tem želijo privabiti na sejem narodne noše, ki jih pri nas predvsem ohranjajo folklorne skupine.

Razstava: Zgodbe rok in krajev

V sklopu projekta povezovanja LAS Zgodbe rok in krajev pripravljajo razstavo, v katero se poleg izdelkov, ki so jih razvili v LAS Prlekija vključujejo tudi ostali LAS-i in posredno preko njih rokodelci. Tako bomo na razstavi priča rokodelske ustvarjalnosti, inovativnosti in spretnosti, predvsem pa je razstava dokaz, da lahko v vsakem lokalnem okolju najdemo kvaliteten izdelek in izdelovalca, ki bi lahko bil nosilec protokolarnih daril in turističnih spominkov z dodano vrednostjo za posamezno destinacijo.

MiHeC fest

Sedaj že tradicionalno, se bo na sejemskem odru odvil tudi MiHeC fest, festival otroških folklornih skupin. Letos se nam bodo na odru predstavili OŠ Veržej - »Male Veržence«, OŠ Stročja vas - »Folklorna skupina Stročja vas« in KD Anton Krempl Mala Nedelja - »Purgaška deca«.

Miholov sejem v Veržeju



Več v Kultura in izobraževanje