Trgatev je priložnost za zabavo in druženje

Pri Zorkovih v Slovenskih goricah je trgatev nekaj posebnega

Prlekija-on.net, torek, 25. september 2018 ob 21:11
Trgatev pri Zorkovih

Trgatev pri Zorkovih

Podobno kot marsikje po Slovenskih goricah, Prlekiji, Halozah..., tudi v občini Cerkvenjak v zadnjih letih veliko govorijo o vinogradništvu in vinarstvu. Temu je gotovo veliko pripomoglo tudi pred 16 leti ustanovljeno Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak, ki ob podpori občine Cerkvenjak dobro deluje. O trti pa se veliko sliši tudi zato, ker ob Johanezovi kapeli raste Cerkvenjaška vinska trta, potomka modre kavčine, katera že več kot 400 let raste na Lentu v Mariboru.

Trto, največkrat samorodno, pa so od nekdaj gojili pri vsaki hiši. Tako je tudi domačija Danice in Alojza Zorka, ki je mimogrede, uspešen predsednik Turističnega društva Cerkvenjak, obdana z brajdami, kjer raste samorodna trta klinton, šmarnica, jurka in izabela. Zorkovi že nekaj let na trgatev povabijo sorodnike, sosede in prijatelje, ki jim pomagajo obrati trto ter pri stiskanju grozdja. Poleg iz domačega kraja, berači prihajajo iz Ljubljane, Maribora in še od kod. Letos so prvič na trgatev prišli člani prijateljskega Kulturno turističnega društva Proga 13 Ljubljana, ki so se prepričali, da je trgatev lepa priložnost za druženje in zabavo.

O sami trgatvi s prijatelji in znanci nam je gospodar Alojz Zorko med drugim povedal: "Čeprav nimamo kdove kaj veliko zasajene trte, vsako leto povabimo berače, da nam pomagajo potrgati grozde. Ni pa glavni namen trganje, pri tem je pomembnejše srečanje in druženje s sorodniki znanci in prijatelji. Delo poteka sproščeno, zato je dovolj priložnosti za pogovore. Tako je naša trgatev le lepa zabava in druženje, kjer se poveselimo ob delu. To pa je tudi naš namen povabila na trgatev".

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Družabno