Ob tovariših iz LD, Dušanu čestital tudi predsednik LZS

Lovski tovariši ob njegovem življenjskem jubileju obdarili Dušana Žižka

Prlekija-on.net, sreda, 26. september 2018 ob 08:17
70 let Dušana Žižka

70 let Dušana Žižka

Letos mineva osemnajst let, odkar Lovska družina Radenci prireja organizirana srečanja za svoje člane, ki praznujejo osebne jubileje, podobno kot jih objavlja njihova stanovska revija, na svojih straneh za jubilante. LD Radenci se je tako naučila od Lovske zveze Slovenije (LZS), da se jubileji za sedemdeset let in več naj javno »dajo na svetlo«. LZS v svoji reviji Lovec to počne že mnogo desetletij za vse člane zelene bratovščine in se tega ves čas zvesto drži.

Ko se je Dušan Žižek, dolgoletni član LD Radenci, na svoj okrogli življenjski jubilej (24. 9. 2018), zgodaj dopoldan odpravljal od doma v Radencih, mu je ravno takrat poštar prinesel čestitko iz Ljubljane, na kateri je pisalo: »Spoštovani, ob Vašem življenjskem jubileju Vam iskreno čestitamo in Vam želimo še mnogo zdravih, srečnih in ustvarjalnih let.« Čestitka, ki je Dušana zelo razveselila, je prispela od LZS, podpisal pa jo je lovski tovariš, predsednik LZS mag. Lado Bradač. "Bil je podpisan pod temi čudovitimi besedami, ki človeka razveselijo in razveselijo, ko vidi, da se od njega pričakuje ustvarjalnost. Saj le ustvarjalen in dejaven človek lahko čuti, da živi polno življenje, ki ni samo čakanje na odhod", pravi Dušan, ki je prepričan, da bi moralo biti vedno tako, da bi lovec-posameznik moral biti hvaležen lovski organizaciji, ki ga je sprejela v svoje vrste.

"Zakaj? Zato, ker mu je omogočila izobraževanje o naravi, o divjadi, o zakonitostih življenja, okolju in o razvijanju vseh živih bitij skozi ponavljajoče se cikle vseh štirih letnih časov, kar potem vse to lahko lovci opazujemo v živo. Spojiš se z naravo, visoko s preže nad tlemi tiho in mirno opazuješ vsa dogajanja pozorno okoli sebe, občuduješ sončne vzhode, vilinske meglice nad travami, rožami, razvoj gosenic od bube in čarobno preobrazbo v čudovitega metulja... Metamorfoza v svoji nedoumljivosti. Naučimo se potisniti lastni ego v ozadje, ostrimo svoje sposobnosti, svoje čute... Rastemo in zorimo. Lovstvo nam daje več, kot si tega znamo zamisliti. V naravi ni nič zapravljeno in nič ni naključnega. Vse ima svoj cilj in svoj smoter. Le razumeti ga je treba. Lovstvo pa nas pelje tudi onkraj misli, občutkov ali dejanj. Zato vem več, kot mislim, da vem; občutim, da moja dejanja v resnici niso samo moja. Sem le potnik v naravi med drugimi potniki, ko iščemo in najdemo pot k razširitvi zavedanja, in vidimo, da vso življenje prihaja iz istega ustvarjalnega vira, ko kvantna fizika, kvantna kemija in kvantna biologija delujejo brez našega védenja", razmišlja tokratni slavljenec Dušan, ki je hvaležen tudi LD Radenci, da je lahko zraven. In zato je na njegovi jubilejni torti, namesto "Dušan" pisalo "LD Radenci".

Z njo se je Dušan posladkal ravno z lovskimi tovariši iz LD Radenci, ki so mu v lovskem domu Jež pripravili tradicionalni sprejem, ki ga pripravijo vedno ko ima kakšen lovec okrogel življenjski jubilej. Čestitali in obdarili so ga: Franc Smolko, Janez Konrad, Jakob Vajs in Feliks Slavič. Ob torti so prigriznili še kaj domačega, nazdravili z odlično domačo kapljico in prijetno poklepetali o tem in onem. Poleg zanimivosti iz gozda in narave sploh, nekaj anekdot in drugih zanimivosti, smo med drugim izvedeli, da je Dušan, ki je rojen v Ljutomeru, v lovske vrste stopil pred skoraj štiri desetletji, leta 1980. V tem času se nenehno izobražuje iz lovstva in s tem povezanimi tematikami, velika ljubezen pa mu je tudi sokolarstvo. Prejel je tudi številna priznanja in odlikovanja, med drugim Znak za lovske zasluge ter Zlati znak za lovske zasluge. V lovski organizaciji - LD Radenci ter v območni lovski zvezi je opravljal skorajda vse funkcije, od člana različnih komisij in izvršilnega odbora, do tajnika družine in delegata na različnih sejah, pa vse do starešine lovske organizacije.



Več v Družabno