Ena najboljših lokostrelk na svetu sodeluje s prleškim zdravilcem in bioenergetikom iz Precetincev

Mlada Ljubljančanka, sicer ameriška snaha, Toja Ellison, sodi med najboljše lokostrelke na svetu

Prlekija-on.net, nedelja, 30. september 2018 ob 09:08
Stanko Filipič, Toja in Brady Ellison

Stanko Filipič, Toja in Brady Ellison

Čeprav sodi med najboljše športnice Slovenije v zadnjih letih, saj je že osem let bila najboljša slovenska lokostrelka, osvojila je številne kolajne in naslove na evropskih in svetovnih tekmovanjih, 25-letne Ljubljančanka Toja Ellison ni pretirano znana v slovenski javnosti. To je nekoliko razumljivo, saj njen šport ni pretirano znan med širšo javnostjo, a glede na dejstvo, da s ponosom nosi dres s slovenskim grbom, si gotovo zasluži nekoliko več pozornosti. Če ne za vse svoje športne in življenjske dosežke, potem za osvojeni medalji na nedavnem svetovnem Field prvenstvu v italijanski Cortini. Toja Ellison se je posamično v veliki finale uvrstila po zmagi nad Nemko Landesfeind z 61:58. V velikem finalu pa je žal morala priznati premoč Američanki Pearce, ki je slavila 64:59. Kljub temu je osvojila srebrno medaljo, kar je odličen dosežek. Ob tem je skupaj z Ano Umer in Tino Gutman, osvojila še ekipni brom za Slovenijo.

Kljub svoji mladosti, že osmič postala lokostrelka leta

Toja Ellison je Slovenka, Ljubljančanka, ki se je pred poroko z enim najboljših lokostrelcev na svetu, Američanom Bradyem Ellisonom, pisala Černe in je ena najboljših lokostrelk na svetu. Prvi naslov svetovne prvakinje v streljanju s tako imenovanim sestavljenim lokom, si je pristreljala na svetovnem prvenstvu v Zagrebu leta 2014, o drugih dosežkih pa niti ne gre izgubljati besed. Čeprav je poročena z Američanom in z Bradyem živi v manjšem mestu Globe, v bližini Phoenixa v Arizoni, je njena prva in edina država Slovenija, kjer izstopa s svojimi rezultati že vrsto let. V lanskem letu je kljub svoji mladosti, že osmič postala lokostrelka leta. Trenutno živi in trenira v Ameriki, kjer se ob pomoči trenerja in življenjskega sopotnika Bradya v celoti posveča lokostrelstvu. Prisotna je na vseh večjih mednarodnih tekmovanjih na katerih dokazuje svoje tekmovalne sposobnosti. O njenih kvalitetah pričajo tudi lani osvojene medalje; srebrna medalja na Svetovnih igrah v Wroclawu na Poljskem, prav tako srebrna je bila ekipno na Evropskem Field prvenstvu na domačem tekmovanju v Mokricah, kjer je zbirki medalj dodala še bronasto v konkurenci članic sestavljenega loka. Barve Slovenije je zastopala tudi na svetovnem tarčnem prvenstvu v Mehiki, kjer je osvojila 5. mesto. Prav tako je lansko sezono na svetovni rang lestvici zaključila s 5. mestom...

In kdo je pravzaprav Toja Ellison? Rojena je bila 4.7.1993 v Ljubljani, je članica Lokostrelskega kluba Šenčur, diplomirana športna pedagoginja in trenutno študentka kvantne medicine. Lokostrelstvo trenira od leta 2007, strelja in tekmuje s sestavljenim lokom. "Leta 2009 sem se udeležila prve mednarodne tekme. To je bilo v Veliki Britaniji, Svetovno prvenstvo v poljskem lokostrelstvu. Od takrat naprej sem stalna članica slovenske lokostrelske reprezentance. V tarčnem in poljskem lokostrelstvu sem od takrat nastopala na tekmovanjih najvišjega ranga (Svetovna prvenstva, Evropska prvenstva, EMPOK, Svetovni pokali, Univerzijade, Svetovne igre, ameriška tekmovanja), kot kadetinja, mladinka in sedaj članica. Sem tudi večkratna državna prvakinja, nosilka skoraj vseh kadetskih, mladinskih in članskih državnih rekordov s sestavljenim lokom v ženski kategoriji", razlaga Toja, ki je od leta 2009 (z izjemo 2013) vsako leto slovenska lokostrelka leta.

Evropska in svetovna prvakinja

Že kot kadetinja in mladinka je osvajala medalje na najvišjih tekmovanjih in dosegala zavidljiva mesta. Kar se je nadaljevalo tudi v članski kategoriji. Leta 2011 si je pristreljala svojo prvo člansko medaljo (bronasto na EP v poljskem lokostrelstvu), kar je leta 2013 nadaljevala in postala evropska prvakinja. 2014 je evropskemu naslovu dodala še naslov svetovne prvakinje v poljskem lokostrelstvu v Zagrebu. Leta 2015 in 2016 je v sestavi (Umer, Gutman, in takrat Černe/Ellison) osvojila ekipni bron na evropskem in svetovnem prvenstvu. Leta 2017 je dosegla tretje mesto na EP v poljskem lokostrelstvu. "Poleg poljskega lokostrelstva ves čas tudi zelo aktivno tekmujem v tarčnem lokostrelstvu. Vseh rezultatov ne bom omenjala, bom pa izluščila najpomembnejše. Leta 2014 sem dosegla 2. mesto na Svetovnem pokalu v Kolumbiji, bronasto medaljo na univerzitetnem SP. Tega leta sem osvojila tudi finale svetovnega pokala, kar ni v zgodovini slovenskega lokostrelstva do tedaj uspelo še nikomur. Na finalu sem dosegla 4. mesto. Leta 2014 sem osvojila tudi zlato medaljo iz Grand Prix-a. Leta 2015 in 2017 sem na Svetovnem tarčnem prvenstvu dosegla 5. mesto. Leta 2015 sem na Univerzijadi v Koreji zasedla drugo mesto. Leta 2017 sem bila na Svetovnih igrah druga in za Slovenijo pristreljala srebrno medaljo. Med leti 2015 in 2018 sem na ameriških tekmovanjih, na katere prihajajo lokostrelci iz vsega sveta, osvojila 6 medalj (od tega 4 zlate). V zadnjih letih sva z Dejanom Sitarjem pristreljala tudi nekaj medalj v mešanih ekipah. V letih 2017 in 2018 sem tudi zmagovalka Veronikinega pokala v Sloveniji. Leta 2016 in 2018 sem bila zlata in srebrna medalistka Versus Shoota v Mehiki. 2018 sem bila tudi 6. na svetovnem pokalu v Salt Lake City-u, druga in prva na Pro Seriesu, 5. na EP, s čimer sem Sloveniji pristreljala kvoto za Evropske igre, ki bodo potekale leta 2019 v Belorusiji. Zunanjo sezono 2018 sem zaključila kot svetovna podprvakinja in dobitnica bronaste ekipne medalje v poljskem lokostrelstvu. S tem sem si tudi zopet pridobila svetovno kategorizacijo v poljskem lokostrelstvu. Že zadnja štiri leta sem med top 10 na svetovni rang lestvici", nam je povedala Toja, ki že 12 let s srcem in ponosom zastopa barve Slovenije.

V zadnjih štirih letih, poleg študija, je profesionalka in vsa svoja denarna sredstva vlaga v lokostrelstvo. "Moj cilj je postati najboljša lokostrelka na svetu. Za to potrebujem pomoč in sem OKS in Republiko Slovenijo zaprosila za zaposlitev v Slovenski vojski. To bi mi pri dosegu mojih ciljev zelo pomagalo. Na leto si več kot 10 (3 do 5 dnevnih) tekmovanj plačam sama. Letalske karte in bivanje v hotelih so zelo drage, hkrati pa je svetovna lokostrelska organizacija v letu 2018/19 dodala kar nekaj novih dvoranskih pokalov, na katerih si zelo želim sodelovati, zastopati Slovenijo in biti najboljša. Pridobljena zaposlitev bi mi dala nekaj več finančne varnosti in bolj brezskrbno posvečanje športu, ki ga imam tako zelo rada", je še dejala naša sogovornica, ki si gotovo zasluži vsaj enako obravnavo kot nekateri drugi športniki, ter zaposlitev v vojski. Zato ji bo lažje dosegati še boljše rezultate. Sama verjame, da bo njen sestavljeni lok, leta 2024 olimpijski šport in ona bo pripravljena za OI v Parizu!

Sodeluje s prleškim zdravilcem in binoenergetikom Stanislavom Filipičem iz Precetincev

"Obljubim, da bom še naprej trdo trenirala (treniram 2x na dan in vsaj 4x na teden hodim tudi v fitnes). Obljubim, da bom po svojim najboljši močeh Slovenijo zastopala na tekmovanjih in hkrati obljubim, da bom po svojih močeh in časovnih zmožnostih pomagala tudi mladim prihajajočim lokostrelcem (trenutno že pomaga Stašu Modicu in Timu Jevšniku op.p.), saj sem vedno pripravljena in na voljo nesebično deliti svoje znanje in izkušnje in odgovarjati na vprašanja mladih ali starejših lokostrelcev", nam je še zatrdila odlična športnica Toja Ellison, ki je še dodala, da sodeluje s prleškim zdravilcem in binoenergetikom Stanislavom Filipičem iz Precetincev. "Odkar sodelujem s Stankom Filipičem sem že štirikrat stala na stopničkah, zato sem mu za njegovo energetsko čiščenje in podporo neizmerno hvaležna. Počutim se polna energije in res odlično ter pripravljeno na nove izzive in zmage. S Stankom sodeluje tudi moj mož Brady, ki prav tako dosegla odlične rezultate".



Več v Šport