Gasilci so trgali, prešali in se družili...

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Prlekija-on.net, torek, 2. oktober 2018 ob 08:52
Trgatev gasilcev PGD Janžev Vrh

Trgatev gasilcev PGD Janžev Vrh

Prav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam od koder prihaja znameniti Janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd - jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

"Mislim, da smo edino gasilsko društvo v Pomurju, če ne tudi v Sloveniji, ki ima lastni vinograd, zraven pa stoji tudi klopotec. In ob trgatvi, ki je tokrat potekala sedmič, torej je že tradicionalna, vsako leto, zadnji konec tedna v septembru, izkoristimo primeren trenutek, da skupaj nazdravimo in se hkrati zahvalimo gasilkam in gasilcem za pridno delo skozi celo leto. Mi skozi držimo skupaj in zato smo uspešni", nam je povedal predsednik PGD Janžev Vrh, Anton Belna, ki se je zahvalil viničarju Karlu Horvatu ter njegovem pomočniku, dr. Srečku Šteinerju, ki sta skozi celo sezono skrbeli za brajde, ki so odlično obrodile, grozdne jagode pa so bile izjemno zdrave in sladke. Ob koncu so sneli tudi klopotec, ki sedaj nima več kaj početi, kajti grozdje je pobrano in ptičev več ni treba odganjati.

Vsekakor ob takšnem dogodku ni manjkalo niti dobre kapljice, saj so povsod okrog vinogradi, domačih dobrot, za katere so poskrbele gasilke in druge krajanke, seveda ni manjkalo niti dobrot z žara ter iz velikega kotla, ter tudi lanskega "gasilskega" vina, saj vsak dober gospodar zna, da mora predhodno vino ostati v kleti vsaj do nove trgatve. Seveda je vse skupaj s svojo harmoniko in humorjem "začinil" mladi domačin Nino Frumen. Torej v celoti zanimivo, prijetno, veselo in predvsem koristno, saj nam v današnjem tempu življenja prepogosto zmanjkuje časa tudi za najbližjega soseda. A tukaj so se skupaj našli kmetje in delavci, podjetniki in direktorji, tisti z osnovno ali poklicno šolo ter magistri in doktorji znanosti, otroci, šolniki, študentje, tisti srednjih let, veterani, moški in ženske... Vsi so na trgatvi, stiskanju in proslavi bili enaki, kar je najbolj pomembno. Pridružil se jim je tudi radenski župan Janez Rihtarič, doma sicer iz sosednje vasi Boračeva, prišla sta še predsednik in poveljnik Gasilske zveze Radenci, Stanko Klemenčič in Boris Ivanič. In na koncu so enotno sklenili, da bodo skupaj tudi na 8. trgatvi prihodnje leto, pa tudi vmes se bodo družili, saj so gasilska društva na podeželju nekakšna gonilna sila celotnega dogajanja!

In tako bodo gasilci Janževega Vrha, v mesecu požarne varnosti, 20. oktobra, pripravili tako imenovani dan odprtih vrat, kjer bodo povabili vse krajane in jim pokazali opremo ter delovanje, jih pogostili in se jim zahvalili za celoletno sodelovanje.



Več v Družabno