Pohod ob Mednarodnem dnevu starejših

Večina obiska po Keplerjevi zvezdni poti

Filip Matko Ficko, torek, 2. oktober 2018 ob 19:17
Zbrani pred pričetkom pohoda 1. oktobra 2018

Zbrani pred pričetkom pohoda 1. oktobra 2018

Leta 1990 je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov razglasila 1. oktober za Mednarodni dan starejših. V čast tega dne je 1. oktobra letos popoldne potekal pohod po južnem delu Občine Tišina. Pri kapeli Marije pomočnice ob glavni cesti Murska Sobota - Maribor namreč naletimo na kažipote, z Goričkega namreč »pride« na Petanjce tudi Pomurska planinska pot, ko se zavije proti jugu, k Vrtu spominov in tovarištva. Tu ima svoj sedež Ustanova dr. Šiftarjeva fundacije in tu je tudi Raziskovalna postaja Prekmurje Znanstveno raziskovalnega centra SAZU.

Zbor udeleženk in udeležencev pohoda je bil ob 14. uri prav pri Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer je pozdrav vsem izrekla Ferdinanda Mladenović, ki je za tem 50 pohodnic in pohodnikov usmerila na pohod. Prvi postanek je bil pri kapeli svetega Florjana na Petanjcih, kjer je bil odlični predavatelj pater Bernard Rajbar. Pod kapelo je tudi kripta, kar je večina sodelujočih spoznala in videla prvič. Pot je nato vodila k Muri, preko tamkajšnjega nasipa na levem bregu. Pri mostu čez Muro v Petanjcih so pohodniki prečkali cesto Murska Sobota - Maribor ter se napotili do Zatona, kjer je pravi raj za ribiče, pa tudi ljubitelji konj imajo tam svoja srečanja.

Ob lepo urejenih ribnikih je vse pozdravil predsednik Društva upokojencev Tišina, Jožef Poredoš, kajti to društvo je bilo tradicionalni organizator pohoda. Tu je bil z bogatim okrepčilom (golaž in pijača) tudi neke vrste zaključek pohoda ob Mednarodnem dnevu starejših, čeprav so se pohodniki vrnili vse do Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer so se razšli z lepimi spomini.

Nekaj o Keplerjevi zvezdni poti

V vsem svetu znani astronom, astrolog in matematik Johannes Kepler (1571 - 1630) bi se naj v obdobju protireformacije, skupaj s profesorskimi sotovariši z avstrijske graške univerze zatekel 28. septembra 1598 na Petanjce, v tamkajšnji Nadasdyjev dvorec, katerega le malenkostni ostanki bi naj bili še vidni severno od Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih, preko glavne ceste Murska Sobota - Maribor. V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je torej spominska plošča v spomin na tukajšnje Keplerjevo bivanje in tako je Vrt vključen v mednarodno kolesarsko pot »Povežimo nekoč skupni cerkveni prostor« Puconci - Bad Radkersburg (avstrijska Radgona). Se pa v Vrtu začne in konča tudi Keplerjeva zvezdna pot.

 



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje