Priznanja posameznikom, društvom, organizacijam in podjetjem

Občina Gornja Radgona obeležila svoj 23. občinski praznik

Prlekija-on.net, sreda, 3. oktober 2018 ob 08:34
23. občinski praznik Občine Gornja Radgona

23. občinski praznik Občine Gornja Radgona

Nekoč je občina Gornja Radgona, ki je bila med prvimi v Pomurju, ki je začela praznovati svoj občinski praznik, davnega leta 1954, za praznik izbrala datum 14. avgust, kot spomin na dan, ko so se leta 1941 v stavbi Murske regulacije sestali prvoborci radgonskega območja. Pozneje je bil določen nov datum praznovanja, in sicer 14. oktober, ko sta odšla v partizane Franček Pintarič in Jakob Vreča, nakar je občina leta 1996 z odlokom spremenila namen in datum praznovanja ter določila nov datum - 1. oktober, ko se s polj, vrtov, iz vinogradov in sadovnjakov, pospravljajo sadovi narave. Tako je letos bil na vrsti že 23. občinski praznik, ko se ob tej priložnosti, v drugi polovici septembra in prvi polovici oktobra, vrstijo številni dogodki in prireditve.

Po odprtju likovne razstave "444 km reke Mure", s čimer je domače likovno društvo obeležilo 20-letnico obstoja in delovanja, ter koncertu domačega Pihalnega orkestra, je v ospredju bila slavnostna akademija, ki je v Dom kulture v Gornji Radgoni pritegnila veliko število občanov, vodstva lokalne skupnosti, društev in organizacij, ter gostov od blizu in daleč. Med drugimi gosti sta bili prisotni tudi visoki delegaciji pbratenih mest iz Nemčije (Bruchsal-Helmsheim) in Srbije (Mladenovac). Na osrednji prireditvi, katero je povezoval Bojan Rajk, in kjer je za kulturni program poskrbela ZGŠ Maestro, je bil slavnostni govornik župan Stanislav Rojko, ki je na kratko preletel dosežke sedanjega občinskega vodstva v letu 2018 ter v tem štiriletnem mandatu. Pohvalil se je s številnimi dosežki in dejal, da lahko Gornja Radgona v bodoče doseže še več, še zlasti če bi bilo več razumevanja in sodelovanja, brez nepotrebnih peripetij in podtikanj...

Poleg pozdravnega in slavnostnega nagovora ter prisrčnega koncerta profesorjev in učencev ZGŠ Maestro, so podelili tudi občinska priznanja in listine, ki so jih prejeli posamezniki, gospodarstveniki, športniki, kulturniki, prostovoljci ipd. Občinski svet Občine Gornja Radgona je na predlog Komisije za priznanja, pohvale in nagrade, potrdil prejem sedmih priznanj in listin občine Gornja Radgona za leto 2018. Priznanja sta podelila župan Stanislav Rojko in predsednik omenjene komisije, Branko Klun.

Najvišje priznanje - Zlati grb občine Gornja Radgona je prejel ugledni enolog ter vinski in šampanjski vitez Alojz Filipič, in sicer za njegovo dolgoletno delo na področju vinogradništva in vinske kulture. Srebrni grb občine Gornja Radgona je prejel Janko Auguštin, za dolgoletno delo na področju prostovoljstva in humanitarnih dejavnosti v občini in kot vzpodbuda za nadaljnje delo. Bronasti grb občine Gornja Radgona je prejel Vasja Rovšnik, in sicer za dolgoletno delo na področju kulturnih dejavnosti ter kot vzpodbuda za nadaljnje delo. Plaketi občine za dosežke v gospodarstvu so podelili podjetju Naravno zdravljenje Vito (Vitomir Ravnikar s.p.), ter podjetju Fingal d.o.o., obe za uspehe in dosežke na področju gospodarstva v radgonski občini. Listini občine Gornja Radgona sta prejela Robert Vukan za večletno delo na področju športa (mednarodni nogometni sodnik), ter Glasbeno kulturno društvo Opoj - ansambl Opoj, in sicer za dosežke in uspehe na področju glasbene dejavnosti. Obema tudi kot vzpodbuda za uspešno delo še naprej. Podelili so tudi devet priznanj župana Stanislava Rojka, ki so jih prejeli: Šahovsko društvo Gornja Radgona, Medobčinsko društvo invalidov Gornja Radgona, Turistično društvo Negova - Spodnji Ivanjci, Zasebna glasbena šola Maestro Gornja Radgona, Zavod za kulturo, promocijo in turizem Gornja Radgona, Dom starejših občanov Gornja Radgona, Peter Cvetkovič, Aleks Njivar in Marcel Maier.

Seveda, kot se za mesto sejmov in penine spodobi, je tudi po uradnem delu svečanosti bilo zanimivo. Vrhunsko kapljico so ponudili domači vinogradniki: Frangež, Kolarič in Radgonske gorice, kulinarične dobrote pa Restavracija "M".



Več v Kultura in izobraževanje