Modelarji se predstavijo

Dan odprtih modelarskih vrat v Hrastju Moti

Filip Matko, sobota, 11. september 2010 ob 12:07
Modeli letal

Modeli letal

V Hrastju Moti se je treba zapeljati proti gramoznicam v bližini reke Mure in pri ribiškem domu zaviti na levo na makadamsko cesto. Po skoraj 400 metrih se med koruznimi polji ter njivami z bučami pride do piste radenskih modelarjev, ki so tam s svojimi avtomobilskimi, letalskimi in helikopterskimi modeli vsak lepi vikend. A v soboto, 11. septembra, so pripravili prvič dan odprtih modelarskih vrat.

Modelarsko društvo Radenci je bilo ustanovljeno koncem leta 2008 na pobudo modelarjev, ki so imeli željo po izmenjavi izkušenj in znanja v modelarstvu. Kot predsednik je društvo prevzel Nikolaj Peterka, ki se že od svojih osnovnošolskih dni dalje ves čas ukvarja z letečimi modeli letal in helikopterjev. Kot sam pravi, ga je za modelarstvo navdušil Bruno Vajsman, ki je tudi član Modelarskega društva Radenci. To društvo zaenkrat šteje šest aktivnih članov – modelarjev, ki vodijo tri sekcije: avtomobilsko, letalsko in helikoptersko. Zatorej so k sodelovanju na dnevu odprtih vrat povabili modelarje iz društev Leteči Prleki iz Veržeja ter Ftič iz Mlajtincev.

Na modelarskem dnevu med njivami Hrastja Mote je bilo na poligonu, ki ga imajo radenski modelarji (k sreči!) v brezplačnem najemu, živahno vse od 10. ure dalje, vsak od obiskovalcev si je lahko od blizu ogledal skrbno izdelane modele dirkalnih avtomobilov, različnih vrst letal in helikopterjev. Seveda pa so modelarji svoje modele »pognali« po tekmovalni progi za RV avtomobile, ki so jo uredili spomladi leta 2008 in jo bodo še letos povečali. Največ zanimanja pa so »poželi« helikopterji in letala, ki so z različnimi zvoki svojih motorjev izvajali vragolije v zraku.


Več v Kultura in izobraževanje