V Veržeju počastili Maistrove borce

Spominski dogodek, posvečen koncu prve svetovne vojne in ljudem, Maistrovim borcem, ki so se odzvali pozivu Generala Rudolfa Maistra za osvoboditev severnih krajev naše domovine

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. oktober 2018 ob 12:34
Spominska slovesnost v Veržeju

Spominska slovesnost v Veržeju

Za občino Veržej je bila nedelja, 7. oktober, prav poseben dan. Pred občino Veržej se je zbrala velika množica ljudi, saj so priredili spominski dogodek, posvečen koncu prve svetovne vojne in ljudem, Maistrovim borcem, ki so se odzvali pozivu Generala Rudolfa Maistra za osvoboditev severnih krajev naše domovine.

Ti borci so bili iz Veržeja: Alojz Auer, Jože Babič, Anton Bobnjar, Alojz Fras, Jakob Fras, Anton Hanžekovič, Anton Kapun, Fran Kovačič, Ivan Kozar, Rudi Milfelner, Anton Osterc, Anton Prleog, Franc Sterniša, Ivan Sterniša, Jožef Sterniša, Martin Stranjšak, Martina Šonaja; iz Bunčan: Anton Bolklovič in Jože Osterc ter iz Banovcev: Jakob Novak in Jože Novak.

Njim so se poklonili z novo ploščo, katero sta na slavnostnem dogodku odkrila najstarejša še živeča potomca Maistrovih borcev v občini Veržej: 91-letni Avgust Bobnjar in 93-letna Mirka Topolovec.

Nato je sledil še en slavnostni dogodek in sicer razvitje prapora Društva general Maister Veržej. Dragu Frasu, predsedniku društva general Maister Veržej, je novi prapor predal predsednik Zveze društev Rudolf Maister, mag. Milan Lovrenčič. Ploščo in novi prapor je blagoslovil župnik Jože Pozderec.

Vse navzoče je pozdravil tudi Slavko Petovar, župan občine Veržej, častni govornik Franc Čuš pa je povedal nekaj več o zgodovinskem pomenu Maistrovega dela.

Za kulturne vložke so poskrbeli KUD Muzika Križevci - godba na pihala, Moška vokalna skupina KUD Slavko Osterc Veržej, učenci OŠ Veržej in FS Leščeček.

Prireditev je vodil Andrej Mernik, ki je ob koncu prireditve vse navzoče povabil na pogostitev s pijačo in pasuljem.



Več v Kultura in izobraževanje