Penina je zorela v 14-metrskem vodnjaku

V samostanski kleti so pripravili zanimivo pokušino penin, ki so zorele pod vodo

Prlekija-on.net, petek, 12. oktober 2018 ob 08:19
Dvig penine iz vodnjaka

Dvig penine iz vodnjaka

Društvo za razvoj in širitev vinske kulture "Vincar", je v čudoviti Samostanski kleti v Sveti Trojici v Slovenskih goricah pripravilo posebno slovesnost, na kateri so iz 14-metrskega vodnjaka dvignili 36 steklenic penine domačih vinarjev, ki je tam, v idealnih pogojih, zorela leto dni. In da je zorenje pod vodo bilo uspešno so se lahko prepričali mnogi prisotni, saj se je zbralo lepo število vinogradnikov, gostov in ljubiteljev vina, vinskih vitezov, vinskih kraljic ipd. Omenjene penine so v studenec spustili lani konec oktobra, ko je v isti kleti potekal 2. festival vin Osrednjih Slovenskih goric, ki se je mimogrede, na pobudo 4. Cerkvenjaške vinske kraljice Martine Breznik, začel jeseni 2016. Pestrem dogajanju na izjemno odmevni prireditvi so lani dodali - spuščanje penin v vodnjak samostanske vinske kleti. Kot je povedal Žan Krajnc, predsednik Društva Vincar, bodo penino poslej vsako jesen spuščali v vodnjak, naslednjo jesen pa jo bodo popili in nadomestili z drugo.

Na tokratnem dvigu penin iz vodnjaka, kjer je dogajanje povezovala Maja Fridau, so prisotne pozdravili bivša Cerkvenjaška vinska kraljica, Martina Breznik, ki je dejala, da "skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več", ter izpostavila tri vinogradnike in se jim zahvalila, da so donirali svoje penine za zorenje v vodnjaku. To so: Vinska klet Klobasa iz Svete Trojice, Vinarstvo Hafner iz Svete Ane in Vina Breznik iz Cerkvenjaka, ter aktualna Cerkvenjaška vinska kraljica Monika Majer, župan občine Sveta Trojica, Darko Fras, ki je vesel, da so pred leti sledili ideji Martine Breznik in sedaj imajo ta enkratni protokolarni objekt, in predsednik Društva vinogradnikov Sv. Trojica Peter Leopold, ki je ponosen, da imajo samostansko klet, ki je čudovit objekt za različne prireditve in dogodke, saj enako kot sama klet, med naravno in kulturno dediščino, sodi tudi vino. Osrednji govorec, odličen poznavalec vin in penin, vitez vina in penine, enolog Alojz Filipič, je prisotnim predstavil penine in še marsikaj zanimivega iz vinskih kleti. Razložil je tudi, kako je okoli leta 1634 nastal šampanjec, pa ne po zaslugi človeka, ampak narave vrenja vina. Po njegovem prepričanju je kvaliteta penine optimalna, če dozoreva na enakomerni temperaturi, ki znaša 12 stopinj, prav toliko naj bi bilo v samostanski kleti oz. tamkajšnjem vodnjaku. Svoje kratko poučno predavanje je Filipič zaključil z besedami, da "povsod velja pravilo, kako vino ni boljše kot grozdje, in kako šampanjec ni boljši kot je bilo vino", ter še: "Piti malo je lepo, piti malo je sladko, da se pozneje ne kotalimo pod mizo". Premierno vlečenje penin iz vodnjaka, ki so jih lani spektakularno potopili na zorenje, je opravili Slovenskogoriški ovtar (čuvaj) Marko Šebart.

Po splošnem mnenju prisotnih je nekakšna generalka pred 3. festivalom vin Osrednjih Slovenskih goric, ki bo v petek, 26. oktobra, povsem uspela, čemur je poleg odličnih vin in penin prispevala tudi gospodinja Izletniške kmetije Breznik iz bližnje Komarnice, ki je vsem prisotnim postregla z odličnimi jedmi. Vse dogajanje, zlasti pokuševanje penine v samostanski kleti je, s svojim petjem večinoma vinskih pesmi, oplemenitila skupina Slovenjegoriški glasovi.



Več v Družabno