Klicna številka 112 rešuje življenja!

Predavanje je izvedel Dušan Hunjadi, poveljnik PGD Ljutomer, ki je prisotne poučil o tem, kdaj, kako in kam klicati, ko pride do situacije, v kateri je potrebna nujna pomoč

Prlekija-on.net, petek, 12. oktober 2018 ob 09:13

Mesec oktober je mesec požarne varnosti. V sklopu letošnje tematike je v prostorih Večgeneracijskega centra Pomurje - enoti Ljutomer v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Ljutomer potekalo srečanje z namenom, da ozavestimo pomembnost požarne varnosti in pomembnosti klicne številke 112. Predavanje je izvedel Dušan Hunjadi, poveljnik PGD Ljutomer, ki je prisotne poučil o tem, kdaj, kako in kam klicati, ko pride do situacije, v kateri je potrebna nujna pomoč. Nekaj pomembnih napotkov je zapisanih tudi v nadaljevanju.

Leta 1997 je Republika Slovenija, kot druga država v Evropi, uvedla številko za klic v sili 112. Na slednjo lahko pokličete, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Na številko 112 lahko brezplačno pokličete kadarkoli, in sicer 24 ur na dan, vse dni v letu, v katerikoli državi Evropske unije. Nanjo lahko pokličete s stacionarnega ali mobilnega telefona, pošljete kratko SMS sporočilo ali posredujete besedilni klic preko sistema WAP 112.

Ob klicu na številko 112 je potrebno, da ostanete mirni in poveste, kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, kdaj se je zgodilo, koliko je ponesrečencev, kakšne so poškodbe, kakšne so okoliščine na kraju nesreče in nenazadnje tudi, kakšna pomoč je potrebna. S tem, ko kličete na 112 se samodejno pridobijo podatki o klicatelju in kraju, kjer se klicatelj nahaja. Slednje je potrebno zaradi pomembnosti poznavanja natančnega mesta nesreče, saj s tem lahko reševalne službe hitreje pridejo na sam kraj nesreče. Vsi pogovori so snemani in podatki se hranijo šest mesecev.

Od 1. 2. 1015 je v Sloveniji omogočen tudi eKlic (eCall), in sicer gre za klic v sili, ki ga lahko bodisi sproži potnik sam bodisi se sproži samodejno takoj, ko senzorji v avtomobilu zaznajo trk oziroma nesrečo.

Pomembno je izpostaviti tudi ICE (In Case of Emergency), preprost način osebne pripravljenosti na nesreče. Oznaka ICE, pripisana k telefonski številki osebe v mobilnem telefonu, je namenjena predvsem reševalcem, da lahko v primeru nesreče pokličejo najbližje in se seznanijo oziroma pridobijo pomembne zdravstvene podatke ter vam s tem lahko rešijo življenje.

Med pogovorom po predstavitvi je poveljnik med drugim izpostavil pomembnost takojšnjega ukrepanja in pomoči sočloveku, saj šteje vsaka sekunda.

Vabljeni na brezplačne aktivnosti za vse generacije na Ormoško cesto 22. Med drugim smo v sodelovanju s Šolo zdravja pričeli tudi z vsakodnevnim razgibavanjem, katero poteka od ponedeljka do petka od 8:00 ure - pridružite se. Projekt podpira Evropski socialni sklad in Republika Slovenija ter lokalne skupnosti.

Ekipa Mladinskega sveta Ljutomer



Več v Kultura in izobraževanje