Svetovni dan Hospica in paliativne oskrbe

Stojnici v Murski Soboti in radenskem DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, sobota, 13. oktober 2018 ob 19:07
Stojnica oziroma info točka v DOSOR-ju

Stojnica oziroma info točka v DOSOR-ju

Območni odbor Slovenskega društva Hospic v Murski Soboti je ob letošnjem Svetovnem dnevu Hospica (13. oktober) pod letošnjim motom »Ker nekaj pomenim !« pripravil dve stojnici oziroma info(rmacijski) točki: v Murski Soboti pri trgovskem centru BTC ter v radenskem DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Že pred trinajstimi leti so prostovoljci Hospica pričeli z aktivnostjo v Murski Soboti, od leta 2015 dalje pa imajo na voljo strokovno osebje. To je dipl. socialna delavka Aleksandra Horvat, preko javnih del pa lahko vsako leto dobijo v pomoč še eno osebo.

In prav Aleksandra Horvat je bila ob info(rmacijski) točki v DOSOR-ju, kjer je na stojnici bilo raznovrstno gradivo: zloženke, obarvani kamenčki, lepo dekorirane misli..., ob njej pa tudi Nataša Plohl, ki je v DOSOR-ju zadolžena za paliativno oskrbo. Med 10. in 14. uro sta vabili k podrobnim informacijam ter k prostovoljstvu v tej zelo pomembni dejavnosti, kjer se posameznik kot prostovoljec lahko odloči za delo v vsaj enem od petih programov: za obiskovanje umirajočega ali kreativna dela. Seveda mora vsak skozi cel ciklus predavanj, kajti prostovoljstvo v Hospicu je izredno zahtevno.

Tako pripravljajo letošnjo jesen poseben tridnevni tabor za žalujoče otroke. Če bo dovolj prijavljenih, bo poseben tabor kar v Pomurju, v nasprotnem primeru bodo prijavljene priključili tovrstnemu taboru na mariborskem področju.



Več v Kultura in izobraževanje