Kužno znamenje v Šalincih se seli

Znamenje je bilo postavljeno verjetno v 17. stoletju po najhujšem izbruhu smrtonosne kuge leta 1681-1682 (Novak 2008)

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. oktober 2018 ob 09:23
Kužno znamenje v Šalincih

Kužno znamenje v Šalincih

Opozorili so me, da se v Šalincih končno nekaj dogaja. Žal so me zdravstvene težave in operacija onemogočile, da bi se na dogajanje takoj odzval in poslal zapis in slike na naš spletni portal »Prlekija-on.net«. Pa vendar ni prepozno, da posredujem slike in zapis o nameravani selitvi kužnega znamenja, ki pa zaradi narave priprav in varovanj še ni izveden, čeprav prvi človek občine že sporoča »kužno znamenje preseljeno na primernejšo lokacijo in zaščiteno«.

Priprave za selitev so zares narejene in verjetno se bo staro znamenje zares kmalu selilo bliže cesti. Znamenje je bilo postavljeno verjetno v 17. stoletju po najhujšem izbruhu smrtonosne kuge leta 1681-1682 (Novak 2008). Sicer pa je ubijalska kuga redčila prebivalce Prlekije od sredine 16. stoletja do konca 17. stoletja. Tudi najstarejši krajani mi niso vedeli povedati kaj o zgodovini tega znamenja, tako da se lahko le sklepa, zakaj je bilo znamenje postavljeno prav tam. Lepo poslikano trioglato znamenje je zares lepo ohranjena kulturna dediščina, a zakaj bi morala zapustiti mesto, kamor so ga - verjetno z namenom - postavili tja predniki. Zares ni jasno zakaj, saj ni na svojem mestu izpostavljeno uničenju, razen morda namernemu. Kako bi pa bilo, če bi npr. Aljažev stolp po »sanaciji« postavili na Kredarico, da bi ga lažje videlo več ljudi in jim ne bi bilo treba plezati na vrh Triglava in bi lahko lepše uredili okolico? Nova lokacija bliže križišču občinskih cest je sicer bliže pogledom in verjetno bo bolj urejena okolica, a ne bo več na zgodovinskem mestu in s stališča varnosti in zaščite morda ni najprimernejše, saj je po pričevanju na tem delu ceste proti Grlavi in Banovcem že kakšno vozilo končalo pot v smeri predvidenega novega mesta znamenja. V bodoče bo takšno zaustavljanje ob cesti hitrejše in trše ter z več škode na obeh straneh. Morda pa komu prestavljeno znamenje tudi ne bo več tako na poti.

Ne bom razmišljal tudi o nujnosti in potrebnih sredstvih za to dejanje ob sicer večkrat izraženih potrebnih dejanjih za lažje in varnejše življenje krajanov ter zaščiti njihovega preteklega dela in približevanja urejenosti KS povprečju v občini.

O dokončanju del pa bom še poročal, ko bo to realizirano.

Janče Gartner



Več v Gospodarstvo