70-letnico Zveze borcev obeležili tudi na Vaneči

Številni pohodniki in kolesarji iz več krajev

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 22. oktober 2018 ob 14:09
Slavnostni govornik Boris Edšid

Slavnostni govornik Boris Edšid

V čast letošnje 70-letnice ustanovitve Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije je bila v nedeljo, 21. oktobra, prireditev tudi v severovzhodnem delu naše domovine, na Vaneči v Prekmurju. Pripravili sta jo Zveza združenj borcev za vrednote NOB Murska Sobota in Občina Puconci, udeležili pa so se je članice in člani te veteranske organizacije celotnega Pomurja (z gornjeradgonskega, ljutomerskega, lendavskega in murskosoboškega področja), kakor tudi članice in člani drugih veteranskih organizacij in združenj ter številni občanke in občani.

Slovesnosti so se v nedeljskem jutru pričele ob 8. uri že v Murski Soboti, kjer so se pohodniki zbrali pri Brumnovi hiši ter se spomnili dogodkov iz jeseni leta 1944, ko so madžarski okupatorji 17. oktobra obkolili to hišo sredi mesta, kjer so se zbirali pripadniki Osvobodilne fronte ter narodnoosvobodilnega boja v Prekmurju. Četverici partizanov se je tedaj uspelo izmuzniti, a so Madžari hudo ranili Jožeta Kramarja - Juša, ki je tovarišem kril umik in se sam ustrelil in so se zatorej tokrat pohodniki ustavili pri spominskem obeležju njemu v spomin pri Osnovni šoli III v Murski Soboti. Trojka partizanov se je umikala med polji proti Tišini in tja so krenili tudi pohodniki. Krajši postanek s spominsko slovesnostjo so opravili v Črnskih mejah, kjer so Madžari konec marca 1945 ustrelili deseterico talcev. Nato so nadaljevali pot proti Puconcem, kjer so se jim pridružili novi pohodniki in skupaj krenili na Vanečo, kjer je 20. oktobra 1944 potekal neenak boj treh partizanov proti madžarskim okupatorjem, ki so jih obkolili v viničariji. Ob izpadu sta padla pod okupatorskimi streli Alojz Kosi - France in narodni heroj Dane Šumenjak - Miran, hudo ranjenega Staneta Červiča - Bojana pa so Madžari ujeli, ga pozneje predali Nemcem, ti pa so ga poslali v koncentracijsko taborišče Dachau, a ga je k sreči preživel.

Pohodniki so na Vanečo krenili tudi iz Bodonec, Pečarovec in Moščanec, a iz Petanjec (Vrt spominov in tovarištva) so se na Vanečo podali kolesarji. Vsi so se pri Spominskem domu borcev in mladine zbrali do 13. ure, kamor so prispeli ostali udeleženci prireditve, kakor tudi gostje, med njimi predsednik in podpredsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek in dr. France Križanič ter prvi slovenski predsednik, prekmurski rojak, Milan Kučan. Slovesnost se je pričela s prihodom praporščakov: krajevnih in območnih organizacij ZZB za vrednote NOV v Pomurju, organizacij Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991, organizacij Združenja slovenskih častnikov, združenja veteranov policije Sever za Pomurje ter društev General Maister. Vse sta pozdravila predsednik Območnega združenja ZZB za vrednote NOB Murska Sobota, Evgen Emri, in župan Občine Puconci, Ludvik Novak, a predsednik slovenske borčevske organizacije Tit Turnšek je predal Zlato plaketo te organizacije Frančku Gombocu iz Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Tišina. Povezovalec programa, Milan Zrinski, je prebral še imena vseh Pomurk in Pomurcev, ki so bili letos nagrajeni s priznanji ob letošnji 70-letnici ustanovitve borčevske organizacije v Sloveniji.

Slavnostni nagovor je imel predsednik Pokrajinskega sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB za Pomurje, Boris Edšid, ki je med drugim poudaril: »...Smo zadnji branik vrednot iz katerih se je rodila Slovenija, smo branik pred vplivi, ki se množijo in širijo sovraštvo med narodi, smo branik civilnega varuha naše zakladnice - zgodovine, smo branik svobode in neodvisnosti in smo dolžnik vsem tistim, ki so dali življenje ali soustvarjali v bojih za današnji blagor... Z vsemi družbenimi spremembami ostajamo zvesti svojemu poslanstvu. To smo dokazali v letu 1991 in odločno podprli proces osamosvajanja Slovenije. Priznati pa moramo, da po tem obdobju nas marsikatere politične stranke in posamezniki hočejo onesposobiti in nam pripeti vse krivice, ki so se dogajale po 2. svetovni vojni. Pa ne samo to, želijo spremeniti vlogo in pomen NOB ter poveličevati dejanja, katera so v svetovnem merilu dorečena in dokazana, kdo je bil sovražnik in okupator našega naroda... ter dejstva, da so slovenski partizani bili pomemben dejavnik k zmagi zaveznikov. In nobena sila ne more spremeniti to priznanje in dejstva...«

V kulturnem delu spominske slovesnosti na Vaneči je s koncertom uporniških in partizanskih pesmi sodelovala slovenska pevka ter gledališka, televizijska in filmska igralka Lara Jankovič ob spremljavi dveh kitaristov: Tilena Stepišnika in Ravija Shresthana. Sledilo je tradicionalno tovariško druženje ob vojaškem fižolu.



Več v Kultura in izobraževanje