Peticija občanov južnega dela kraja Radenci

Podroben pogovor z občani že po izvajanju del

Filip Matko Ficko, sreda, 24. oktober 2018 ob 18:27
Gradbišče na Gubčevi cesti v Radencih

Gradbišče na Gubčevi cesti v Radencih

V razstaviščni dvorani Občine Radenci je bila 24. oktobra popoldne predstavitev projekta in izvedbe ukrepov trajnostne mobilnosti v Občini Radenci »Ureditev stanovanjske soseske Radenci - Vas« kot območje prijaznega prometa. Vse je ob 14. uri pozdravil Nikolaj Brus, predsednik Krajevne skupnosti Radenci, ki je tudi občinski svetnik in je tokratno predstavitev sklical. Pred časom so namreč občani južnega dela Radencev naslovili na Občino Radenci posebno peticijo.

V Peticiji so med drugim zapisali: »Občani Radencev iz Gubčeve ceste, Gozdne ceste, Danjkove ulice in Trdinove ulice smo opazili, da so se opravljala določena dela (ogled, meritve, sondiranje...) na cesti, ki teče po teh ulicah. Zaradi tega se nas je kar nekaj odločilo vprašati o namenu. S strani višjega referenta za gospodarske javne službe in komunalno ureditev smo dobili prijazno obrazložitev, da se bo v omenjenih ulicah uredil promet na način »souporabe« kompletnega cestišča med vsemi uporabniki (motorna vozila, kolesarji, pešci...) z namenom posodobitve ceste in umirjanja prometa. Posamezna križišča bodo tako urejena s krožnimi otoki. Po ogledu projekta v občinskih prostorih smo ugotovili, da bo to cestišče za »souporabo« po novem široko 5 metrov in da bodo samo narisane ločilne črte z obeh strani (od roba 1,5 m proti sredini), katere bodo označevale prostor uporabe kolesarjem in pešcem. Krožišča bodo prav tako v istem nivoju in označena samo s črto.

Spodaj podpisani občani pozdravljamo, da se končno tudi v našem delu občine nekaj uredi. Ne želimo ustaviti projekta, žal pa se ne strinjamo s projektiranim, saj po našem mnenju to zagotovo ne bo umirilo prometa po teh ulicah, kvečjemu ga bo zaradi širine cestišča v enem nivoju 5 m (do sedaj od 3 do 3,5 m) samo še poslabšalo...«

Sklicatelji predstavitve projekta so priznali, da podrobnega pogovora z občani pred pričetkom del, ki se že izvajajo (gradbeniki so že odstranili asfalt po Gubčevi cesti) ni bilo, ker ob takšnih projektih naj to ne bi bilo nujno potrebno. Sta pa tokrat projekt in posamezne podrobnosti pojasnila Karmen Jurko in Matija Jurko (Razvojni center inženiringi Celje), kot tudi nadzornik projekta Mitja Žnidarič. Po številnih pripombah sodelujočih občank in občanov ter prepričevanju, da bi prekinitev del »odpeljala« projekt ter predvideni pritok evropskih finančnih sredstev (podrobne obrazložitve je podal Davorin Zamuda iz občinske uprave), je sledil soglasni sprejem »umiritve« s tremi sklepi: 1. Umiritev prometa z dvigom vseh treh predvidenih krožišč za max. višino 12 cm, v skladu s Pravilnikom o smernicah za umirjanje prometa; 2. Leva stran vozišča ostane na isti višini asfalta od trenutnega, desna stran pa se dvigne po potrebi. Višina vozišča se ne zviša od obstoječega gabarita ceste, z izjemo posebnih primerov na desni strani, katere bodo konkretno definirane; in 3. Projekt bo predebatiran z vsemi stanovalci, katerih se bo dotikal projekt »Mirne soseske«, na kraju samem.



Več v Gospodarstvo