Malonedeljska godba igra že 95 let

Ob jubileju so pripravili koncert z naslovom Zaigrajmo s prijatelji

Branko Košti, nedelja, 28. oktober 2018 ob 18:18
95 let malonedeljske godbe

95 let malonedeljske godbe

Kulturno dogajanje pri Mali Nedelji ima dolgoletno tradicijo. Béseda pred 151 leti, prva čitalnica v Radoslavcih leta 1871 in ustanovljeno bralno društvo, tamburaško in pevsko društvo po letu 1900, 1923. leta zgrajen društveni dom, v katerem so prepevali, igrali tamburaši, prirejali dramske predstave, tega leta pa je prvič zaigrala tudi godba na pihala pod vodstvom Janka Preloga ml.

Takrat verjetno nihče ni pomislil, da bo prav godba na pihala, skupina mladih, navdušenih pihalcev in tolkalcev, katere je okoli sebe zbral takrat 23-letni glasbeni entuziast Janko Prelog ml., pisala pomembno, skoraj stoletno obdobje zgodovine malonedeljske kulture. Kmečki fantje in rokodelci, ki jih je družila ljubezen do glasbe, (nekateri od njih so za nakup instrumentov zastavili celo svoje premoženje), je mladi, glasbeno izobraženi učitelj Janko Prelog usposobil, da so se po kvaliteti glasbene izvedbe lahko kosali tudi z ljutomersko godbo, katera je bila ustanovljena le leto prej. Že pred 2. svetovno vojno so začeli zidati svoj Godbeni dom, katerega so končali po vojni.

Po smrti Janka Preloga leta 1965, je vodenje godbe prevzel Matija Kovačič, kateri je svoje glasbeno znanje prenesel na kar nekaj mladih godbenikov, tako da se je godba kadrovsko pomladila. V okviru finančnih možnosti je skrbel za nabavo instrumentov, kupljene so bile tudi nove uniforme. V naslednjih letih so godbo vodili še Alojz Filipič, v tem času jim je veliko pomagal tudi Alojz Krajnčan, predvsem pri pripravi koncertov ob obletnicah. Zadnjih petindvajset let malonedeljsko godbo vodi Alojz Kosi, kateri je ob sebi uspel zadržati jedro domačih glasbenikov, ob pomembnejših nastopih pa jim priskočijo na pomoč prijatelji iz okoliških godb.

Tako je bilo tudi v petek, 26. oktobra, ko je malonedeljska godba v kulturnem domu praznovala visok jubilej, 95 let neprekinjenega delovanja. S pomočjo prijateljev in pod strokovnim vodstvom mladega Boštjana Lašiča, so pripravili odličen koncert koračnic ter tudi nekaj filmske glasbe, katerega so naslovili Zaigrajmo s prijatelji. Kot njihovi gostje so nastopili Fantje okoliških vasi Gomile in harmonikar Tadej Murkovič.

Koncerta sta se udeležila tudi podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler in županja mag. Olga Karba, katera je Priznanje občine godbi ob visokem jubileju, izročila Alojzu Kosiju. Z dolgoletnim igranjem prislužene jubiljne Gallusove značke je godbenikom podelila predstavnica sveta OI JSKD Darinka Štuhec, s pisnimi zahvalami se je članom godbe zahvalilo tudi KD Anton Krempl, saj je godba daleč najstarejša sekcija društva.



Več v Kultura in izobraževanje