Izdana opozorila, Drava se trenutno razliva v spodnjem toku

Ob predvidenem naraščanju je v torek možno poplavljanje vzdolž celotnega toka Drave

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. oktober 2018 ob 17:46
Reka Drava v Mariboru

Reka Drava v Mariboru

Uprava RS za zščito in reševanje opozarja, da se bodo obilne padavine v zahodni, osrednji in južni Sloveniji nadaljevale do torka zjutraj. Vmes bodo občasno krajevno močnejši in dolgotrajnejši nalivi. Do torka zjutraj pričakujejo v zahodni polovici države še od 100 do 250 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod bo padavin manj.

Razlivanja v spodnjem toku

Tudi ARSO je izdal opozorilo, kjer navajajo, da je pretok reke Drave na meji z Avstrijo ustaljen pri okoli 1100 m3/s, ki se bo še povečeval. Tekom ponedeljkovega popoldneva se bo predvidoma postopno povečal do vrednosti 1350 m3/s, do torka zjutraj na 1700 m3/s, v torek čez dan pa bo lahko po zadnjih napovedih dosegel tudi do 2100 m3/s. Trenutno se reka Drava razliva v spodnjem toku v Krčevini pri Vurberku, Dolanah in Stojncih. Ob predvidenem naraščanju je v torek možno poplavljanje vzdolž celotnega toka.

Zvečer in ponoči so najbolj verjetna razlivanja rek v porečju Save Bohinjke, Save v zgornjem toku ter Kolpe. Možna so tudi razlivanja posameznih rek drugod v zahodni, osrednji, južni in deloma vzhodni Sloveniji.

Hudourniška razlivanja so najbolj verjetna zvečer in v noči na torek.



Več v Narava