Prebivalce zjutraj s sirenami obvestili na nevarnost poplav

V ponedeljek je ARSO izdal rdečo opozorilo za poplavljanje reke Drave, po napovedih bo pretok v prihodnjih urah še naraščal

Prlekija-on.net, torek, 30. oktober 2018 ob 08:48
Reka Savinja v Laškem

Reka Savinja v Laškem

V ponedeljek je ARSO izdal rdečo opozorilo za poplavljanje reke Drave. Regijski center za obveščanje Maribor je ob tem prebivalce ob strugi reke Drave za jezom Melje nekaj pred tretjo uro s sirenami opozoril na nevarnost poplav. Pretok reke se je v Dravogradu nenehno povečeval in ob pol petih zjutraj dosegel več kot 1.300 kubičnih metrov na sekundo. Po napovedih bo pretok v prihodnjih urah še naraščal.

Po podatkih Oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje bo pretok reke Drave na meji z Avstrijo v torek ustaljen pri 1600 kubičnih metrov na sekundo. Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji bodo znašali med 100 in 150 kubičnih metrov na sekundo.

Sava v jutranjih urah v zgornjem toku že upada, pri Ljubljani ima ustaljen pretok, v spodnjem toku pa bo večji del dneva še naraščala in bo v Čatežu dosegla največji pretok predvidoma med 1300 kubičnih metrov na sekundo do 1500 kubičnih metrov na sekundo.

V ponedeljek, ob 12.33 je reka Drava ogrožala več hiš v naselju Krčevina pri Vurberku, občina Ptuj. Gasilci PGD Grajena so napolnili približno 200 protipoplavnih vreč in jih namestili na več lokacij v naselju Krčevini pri Vurberku, kjer je možnost razlitje reke Drave.

Ob 14.15 so v Dolanah, občina Cirkulane, gasilci PGD Cirkulane zgradili 65 metrov nasipa ob strugi reke Drave.

Ob 17.24 so gasilci PGD Stojnci v naselju Stojnci, občina Markovci, s protipoplavnimi vrečami preventivno zavarovali 5 objektov.

V torek, ob 3.30 so bile sprožene sirene javnega alarmiranja v Ormožu, Cvetkovcih, Loperšicah in Trgovišču, občina Ormož, zaradi nevarnosti poplavljanja reke Drave.

Ob 3.30 sta bili sproženi sireni javnega alarmiranja v Središču ob Dravi in Obrežu, občina Središče ob Dravi, zaradi nevarnosti poplavljanja reke Drave.

Ob 5.57 se je na relaciji Zgornja Ščavnica - Grabe v občini Apače podrlo drevo na cesto. Odstranil ga je gasilec PGD Žiberci.

Ob 6.34 je v Miklavžu pri Ormožu, občina Ormož, padlo drevo na cestišče. Gasilci PGD Miklavž pri Ormožu so ga razžagali in odstranili ter počistili cestišče.

Drava v Mariboru:



Več v Narava