S tunelom so povezali kleti stari 133 let

Vinogradništvo Kolarič nova vinsko-turistična destinacija

Prlekija-on.net, sobota, 3. november 2018 ob 14:44
Prebijanje tunela pri Vinogradništvu Kolarič

Prebijanje tunela pri Vinogradništvu Kolarič

Tik pred letošnjim sv. Martinom, ko se mošt tudi uradno spremeni v vino, so na Vinogradništvu Kolarič v Policah nad Gornjo Radgono pripravili posebno slovesnost, ki je sledila dogodku, kateri je gotovo še en izmed mejnikov omenjene vinogradniške družine. V svoji kleti, ki izvira iz leta 1885, sta namreč Margit in Milan Kolarič, skupaj s sinom Aleksandrom, hčerko Jasno, zetom Iztokom in vnukico Evo, ter številnimi sorodniki in prijatelji, ki so pomagali pri novem projektu, uprizorili "prebijanje" tunela med svojo večjo in manjšo kletjo. Kot nam je povedal gospodar Milan, imajo na domačiji dve kleti in če si želel obiskati obe si moral krožiti "po mrazu", da si prišel do druge. Zato so mladi, sin, hčerka, zet in njihovi prijatelji predlagali, da bi kleti povezali s tunelom. In rečeno - storjeno, najeli so izkušenega gradbenika, ki je nadziral potek kopanja, podpiranja, betoniranja ipd., večino del pa so opravili domači sami in njihovi prijatelji.

"Sedaj, ko se bliža sv. Martin pa smo uprizorili to majhno slovesnost, ko smo tunel dokončno prebili in tako tudi uradno povezali obe kleti. Gre za tunel dolg 24 metrov, širine 110 in višine 220 cm, ki pa seveda še ni končan, saj bo potrebno še marsikaj postoriti, tako da bo uradna otvoritev in blagoslovitev predvidoma 24. maja prihodnje leto. Tunel sicer ne bo služil zgolj za prehod iz večje v manjšo klet, temveč je tukaj urejenih 11 okenc - linic, kjer bo razstavljenih po 100 (torej skupaj 1.100) steklenic arhivskih vin", nam je razlagal gospodar Milan Kolarič, ki je vesel, da bodo sedaj njihovi gostje lažje uživali v kleti, ki ima mimogrede skupno kapaciteto 60.000 litrov vina in kakšnih 5.000 penin. Tako bodo v večji kleti potekale degustacije vin in prigrizki, nato ogled arhivskih vin v tunelu in prihod do manjše kleti, kjer si bodo obiskovalci lahko kupili njihova kakovostna vina in penine. Tako je mesto sejmov in penine Gornja Radgona tudi v Policah dobilo novo zanimivo vinogradniško - turistično destinacijo, kjer bo živahno zlasti ob koncih tedna ter tudi ob delovnih dneh, a po naročilu.

Kolaričevi sicer obdelujejo skupaj okrog 10 hektarjev vinogradov (sedem je v njihovi lasti), vse na območju Radgonsko - Kapelskih goric. Zasajenih imajo okoli 40.000 trsov, kjer pridelujejo predvsem kakovostna in vrhunska vina sort: ranina, rizvanec, sauvignon, sivi pinot, chardonnay, traminec, muškat otonel, laški rizling in šipon. Odprtega vina ne prodajajo, mešana vina so v litrskih steklenicah, sortna pa sestavljajo kakovosten buteljčni program. Ves pridelek spravijo v promet brez težav in kot dodaja Kolarič, so tudi cene solidne in se čedalje izboljšujejo, predvsem ker imajo kakovostna vina...



Več v Družabno