Gasilec in krvodajalec v eni osebi

Janko Auguštin prejel srebrni grb občine Gornja Radgona

Prlekija-on.net, nedelja, 4. november 2018 ob 09:13
Janko Auguštin

Janko Auguštin

Gotovo so redki aktivisti na različnih področjih prostovoljstva in tudi drugi ljudje v Gornji Radgoni in tudi širše, ki ne bi poznali Janka Auguština iz vinorodnih Polic nad Gornjo Radgono. Praktično od malih nog je dejaven na mnogih področjih, zlasti v gasilstvu, rdečemu križu, krvodajalstvu ipd. In to so zaznali tudi znanci in drugi aktivisti, ki so ga ob letošnjem, 23. občinskem prazniku občine Gornja Radgona predlagali za občinsko priznanje. To sta občinska komisija za priznanja, nagrade in pohvale ter tudi občinski svet, soglasno potrdila, in Janko je iz rok župana Stanislava Rojka in predsednika omenjene občinske komisije, Branka Kluna, zasluženo prejel srebrni občinski grb.

Janko Auguštin se je po končani osnovni šoli v Gornji Radgoni izučil za slikopleskarja in se zaposlil v sedanjem podjetju Arcont d.o.o. Že 45 let je gasilec, saj je januarja 1973 stopil v gasilke vrste v PGD Gornja Radgona, kjer še danes deluje kot operativni gasilec. Za svoje delo v gasilstvu je prejel vrsto odlikovanj in priznanj gasilske zveze, gasilske plamenice do gasilskega odlikovanja II. stopnje. V letu 2001 je bil povišan v čin nižji gasilki častnik II. Stopnje. Opravljenih ima več tečajev, in sicer za tehničnega reševalca, nosilca dihalnega aparata in za reševalca ob nesreči z nevarno snovjo. Je vesten gasilec in pomaga ob vseh priložnostih delovanja PGD Gornja Radgona, predvsem pa je človek, na katerega se lahko v vsakem trenutku zaneseš.

Od leta 1998 je predsednik Krajevne organizacije Rdečega križa (KO RK) Črešnjevci-Zbigovci, ki deluje v okviru Rdečega križa Slovenije - Območnega združenja Gornja Radgona. Janko tudi to funkcijo opravlja s polno mero predanosti, odgovornosti in srčnosti, kar se kaže tudi pri vseh rezultatih njegovega dela. Poleg prostovoljnega dela na številnih področjih je tudi redni krvodajalec, ki je svojo življenjsko tekočino daroval že 51-tič in tudi tako, s svojim aktivnim in neumornim prostovoljnim delom, veliko prispeva k uresničevanju poslanstva Rdečega križa Slovenije.



Več v Kultura in izobraževanje