Bibliografija mag. Franca Kuzmiča 1952 - 2018

Množično obiskan spominski večer v PIŠK Murska Sobota

Filip Matko Ficko, četrtek, 8. november 2018 ob 20:19
Množični obisk spominskega večera v PIŠK Murska Sobota

Množični obisk spominskega večera v PIŠK Murska Sobota

Izšla je »Bibliografija mag. Franca Kuzmiča 1952 - 2018«, ki so jo ob finančni pomoči Mestne občine Murska Sobota skupaj pripravili Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF) s Petanjcev, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota ter Pokrajinski muzej Murska Sobota. Javnosti, ob prisotnosti številnega občinstva, so jo predstavili 7. novembra zvečer v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

Franc Kuzmič ali Küzmič, bibliotekar, muzejski svetovalec, pedagog, pastor Binkoštne cerkve, posthumno tudi častni občan Mestne občine Murska Sobota, je bil rojen 3. novembra 1952 v Murski Soboti. Odraščal je na Veščici, kjer se je rodila njegova mati Ema Sočič. Oče mu je bil Franc Kuzmič st. iz Dolnjih Slaveč. Osnovno šolo je obiskoval v Kupšincih in Murski Soboti, kjer je obiskoval pozneje še srednjo ekonomsko šolo. V Ljubljani je študiral na Pedagoški akademiji administrativno smer za srednje strokovne šole. Za tem je študiral še slovenski jezik in knjižničarstvo. Vpisal se je na Filozofsko fakulteto, študiral pedagogiko in psihologijo, nato pa končal Teološko fakulteto v Osijeku na Hrvaškem. Ves čas se je tudi usmerjal v zgodovino na teh področjih. Diplomiral je na temo Židje v Prekmurju. Za podiplomski študij je izbral cerkveno zgodovino in leta 2001 magistriral v Osijeku. Poučeval je na Ekonomski in administrativni šoli v Murski Soboti, delal 12 let v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, 20 let je bil zaposlen v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota kot muzejski svetovalec, kustos pedagog in bibliotekar. Leta 2012 se je upokojil. Je avtor več izvirnih, strokovnih in poljudnih razprav, člankov ter ocen knjig (npr. bibliografija različnih knjig, časopisov in tiskov iz Prekmurja med leti 1920 in 1998). Bil je urednik, sourednik in avtor nekaterih samostojnih publikacij, predvsem o arheoloških odpiranjih v Prekmurju ter prekmurščini in prekmurskem knjižnem jeziku. Kot duhovnik je vodil Binkoštno cerkev in cerkveno občino v Murski Soboti. Umrl je med romarskim potovanjem 6. aprila letos v Betlehemu v Izraelu.

O njem, njegovem delu ter predvsem občečloveškem delovanju so na spominskem večeru govorili: direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Klaudija Šek Škafar, župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF) s Petanjcev mag. Marjan Šiftar, arheolog Pokrajinskega muzeja Murska Sobota dr. Branko Kerman, urednik radia Murski val Dejan Fujs, podpredsednik Prekmurskega društva general Maister dr. Alojz Šteiner ter v imenu Binkoštne cerkve dr. Danijel Grabar.

Bibliografijo, ki je izšla v 300 izvodih, je predstavila dr. Klaudija Sedar, ki se je tega dela po lastni oceni lotila z veliko mero entuziazma, a direktorica Pokrajinskega muzeja Murska Sobota, muzejska svetnica Metka Fujs, je v spremni besedi zapisala: »Potem, ko je smrt prezgodaj prekinila delovno pot mag. Franca Kuzmiča, je bila ena prvih odločitev njegovih profesionalnih kolegov in sodelavcev, da je potrebno zbrati njegova dela v celoviti bibliografiji. Da bo to opravila dr. Klaudija Sedar je bilo precej gotovo že na začetku. Franc Kuzmič je bil njen mentor v času njene zgodnje raziskovalne poti in svetovalec vedno potem, saj ju je povezovalo zanimanje za enake zgodovinske in jezikovne teme. Povezalo ju je tudi delovno mesto v istem domoznanskem oddelku Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, kjer je Kuzmič strnil dvanajst let kariere bibliotekarja in kjer ona sledi njegovim stopinjam, več kot dvajset let pozneje...«

Izredno množično obiskan spominski večer v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, ob prisotnosti družinskih članov mag.Franca Kuzmiča, je povezoval Benjamin Horvat, v kulturnem delu programa pa sta sodelovali dve skupini: glasbena skupina »Harfa - Kinnor« ter vokalna skupina Binkoštne cerkve v Murski Soboti.



Več v Kultura in izobraževanje