Novo v OŠ Križevci - učilnica v naravi

Želja, da bi imeli učilnico v naravi, je bila prisotna že nekaj časa. Prejšnje šolsko leto pa so jo lahko začeli uresničevati.

Prlekija-on.net, petek, 9. november 2018 ob 13:51
Učilnica OŠ Križevci v naravi

Učilnica OŠ Križevci v naravi

Na OŠ Križevci smo ponosni na novo pridobitev, to je učilnico v naravi. Želja, da bi imeli učilnico v naravi, je bila prisotna že nekaj časa. Prejšnje šolsko leto pa smo jo lahko začeli uresničevati. Pobude so prišle iz več strani.

Prvo pobudo so dali učenci, ki so vključeni v šolski parlament. Na podlagi pogovorov in analize stanja s področja metod in načinov učenja, učne snovi, odnosov v šoli ter področja uresničevanja šole za življenje so v vseh razredih predstavniki parlamenta ugotovili, da si učenci želijo, da pouk pogosteje poteka v naravi in z novejšimi učnimi metodami.

Druga pobuda je prišla s strani eko šole, saj so bili naši učenci na eko kvizu dve leti zapored uvrščeni na drugo mesto v državi in so dobili denarno nagrado. Sedaj smo bili že bližje uresničitvi naše želje.

Tretja pobuda pa je povezana z vlogo za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev v okviru projekta Erasmus+. Eden glavnih ciljev tega projekta je učenje na prostem, v naravi. Tako bi hkrati z aktivnimi oblikami učenja spodbujali tudi fizično aktivnost otrok, saj prostor v naravi ni omejen zgolj na nekaj kvadratnih metrov kot v učilnici znotraj šole. Za uresničitev tega cilja smo spet zaznali potrebo po učilnici na prostem.

V tej fazi se je ustanovil in v najkrajšem času sestal eko odbor. Na šoli se je izvedel natečaj, kjer so se zbirali predlogi, kakšna naj bo učilnica v naravi. Potrebno je bilo premišljeno načrtovati umestitev učilnice v naravi v šolski okoliš. Odločitev je padla. Učilnica v naravi bo stala nad šolskim čebelnjakom, ob drevesih ter ob šolskem igrišču in blizu šole. 

In v novem šolskem letu učilnica res stoji - svečana otvoritev je bila ne lep jesenski dan 8. 11. 2018. Simbolično smo »luč« v njej prižgali s tabornim ognjem.

OŠ Križevci



Več v Kultura in izobraževanje