Sejna soba Kajetana Koviča in Lojzeta Logarja

V čast spominu dveh častnih občanov Občine Radenci

Filip Matko Ficko, petek, 9. november 2018 ob 19:08
Slovesno vzdušje ob poimenovanju spominske sobe

Slovesno vzdušje ob poimenovanju spominske sobe

V novih upravnih prostorih Občine Radenci so osrednjo sejno sobo, kjer običajno potekajo seje občinskega sveta, poimenovali po dveh častnih občanih te občine: pisatelju, pesniku in prevajalcu Kajetanu Koviču ter akademskemu slikarju Lojzetu Logarju.

Bila je za 8. november ob 16. uri sklicana še zadnja seja občinskega sveta Občine Radenci pred lokalnimi volitvami, ki bodo v nedeljo, 18. novembra 2018. Seja je bila sklicana za 16. uro, a ob 15. uri je bila izvedena slovesnost uradnega poimenovanja sejne sobe v drugem nadstropju nove stavbe, kjer so upravni prostori Občine Radenci.

V kulturnem programu sta sodelovala gojenca Glasbene šole Gornja Radgona: Tamara Šijanec (kitara 8. razred) je izvedla Valček M. Carcassija, a Jurij Dumić (kitara 8. razred) Fantasio A. Mudarra. Spremljal ju je prof. kitare Samo Ismajlovič.

Slovesni nagovor je imel župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, ki je povedal: »Ideja o poimenovanju sejne sobe po obeh častnih občanih, Kajetanu Koviču in Lojzetu Logarju, je bila aktualna že kar nekaj časa. Pred štirimi leti sta, žal, oba izgubila boj s svojima boleznima - Lojze 12. oktobra in Kajetan 7. novembra 2014. Skupno jima je bilo to, da sta oba del svojega življenja preživela v Rdaencih in da sta s svojim umetniškim delom, vsak na svoj način izražanja - bodisi z bogato barvno paleto ali spretno in čarobno igro besed, našemu kraju, pokrajini, reki Muri in našim ljudem zapustila bogato kulturno dediščino, na kar smo občanke in občani Občine Radenci posebej ponosni. V čast mi je, da je del njune skupne ustvarjalnosti stalno razstavljen prav v tem prostoru, v tej sejni sobi - to je njuna grafična mapa - sestavljena iz štirih grafik Lojzeta Logarja in štirih pesmi Kajetana Koviča. V mesecu maju letošnjega leta sta gospa Bea Baboš Logar (žena pokojnega slikarja Logarja) in Nina Brala (hčer pisatelja Koviča) grafično mapo podarili v trajno last Občini Radenci in naša skrb je, da jo tukaj tudi ohranimo. Iskrena hvala darovalkama ! Z željo, da ime pisatelja Koviča in slikarja Logarja živi in da njuna dela ostanejo prisotna v našem vsakdanu, da se skrbno ohranjajo in prenašajo na mlajše rodove ter bogatijo slovensko kulturno dediščino, bomo danes ta prostor poimenovali z nazivom »Sejna soba - spominska soba Kajetana Koviča in Lojzeta Logarja.«

Povezovalka programa, Norma Bale, je prebrala poslana pisma najbližjih obeh umetnikov, ki so obenem opravičili svojo odsotnost: pismi hčere in sina pisatelja Kajetana Koviča, Nine Brala in dr. Jurija Koviča, kot tudi pismo Bee Baboš Logar, vdove po slikarju Lojzetu Logarju. Je pa bil prisoten slikarjev sin, Marko Logar - Boni, ki je predstavil slikarski opus svojega očeta ter prebral svojo pesem, namenjeno očetu v spomin.

Ob tej priložnosti je urednik spletnega portala »Štajerske novice«, Rade Bakračević, predstavil grafično mapo del slikarja Lojzeta Logarja ob priliki njegove prve mednarodne razstave v novembru leta 2003 v Kraljevu.



Več v Kultura in izobraževanje